Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σεμινάριο: Ανάλυση και πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας: συστημική προσέγγιση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο "Ανάλυση και Πρόληψη Ατυχημάτων Μεγάλης κλίμακας: Συστημική Προσέγγιση" που έγινε στις 17 Μαΐου 2023 στο ΕΜΠ. Η εκδήλωση διοργανώθηκε ως ελάχιστη, αλλά ουσιαστική, συμβολή στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Περισσότερα εδώ
Ημερομηνία: 24/05/2023

 

Το ΕΜΠ διοργανώνει το πρώτο EULiST Blended Intensive Program

Το ΕΜΠ διοργανώνει το πρώτο EULiST Blended Intensive Program με θέμα: "Monitoring clean energy in the EULiST campuses".
Περισσότερα εδώ
Ημερομηνία: 09/05/2023

 

Σεμινάριο: Ανάλυση και πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας: συστημική προσέγγιση

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οργανώνει την Τετάρτη 17/05/2023, ώρα 16:00-20:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων ΕΜΠ-Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, το σεμινάριο με θέμα: "Ανάλυση και πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας: συστημική προσέγγιση", ως ελάχιστη, αλλά ουσιαστική, συμβολή στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού ατυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Θα παρουσιαστούν σύγχρονες μεθοδολογίες για την ανάλυση και πρόληψη αστοχιών σε πολύπλοκα κοινωνικο-τεχνικά συστήματα, δηλαδή ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας. Στην πρώτη ενότητα θα καταδειχθεί ο ρόλος που διαδραματίζουν (α) ο ανθρώπινος παράγοντας και τα λάθη, και (β) οι οργανωσιακοί παράγοντες, καθώς και σχετικές μέθοδοι πρόληψής τους. Στη δεύτερη ενότητα θα παρουσιασθούν εφαρμογές από τους τομείς των αερομεταφορών, της χημικής βιομηχανίας και των κατασκευών. Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές/-ριες και αποφοίτους Πολυτεχνείων, προσβλέποντας στην ενεργό συμμετοχή τους με ερωτήσεις και συζήτηση.

Θα απευθύνουν χαιρετισμό:
- Ο Πρύτανης του ΕΜΠ καθ. Ανδρέας Μπουντουβής.
- Ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Θ. Τάσιος.

Εισηγητές σεμιναρίου:
- Ν. Μαρμαράς, καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
- Δ. Ναθαναήλ, Aν. Kαθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Εργονομίας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.
- Σ. Μαλάκης, Δρ. Εργονομίας, Διευθυντής Ασφαλείας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
- Γ. Καβαθάς,, Χημικός Μηχανικός, Διευθυντής Υγιεινής, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος στα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., Διυλιστήρια Ασπροπύργου.
- Β. Μπαρδάκης, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος/Eκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Ημερομηνία: 04/05/2023

 

Νέο Βιβλίο "Μεταφορά Θερμότητας και Μάζας - Από τη Φυσική στη Μηχανολογία"

Ένα νέο βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο ΤΣΟΤΡΑ με τίτλο “Μεταφορά Θερμότητας και Μάζας - Από τη Φυσική στη Μηχανολογία”. Το βιβλίο έχει ως σκοπό την ανάλυση των φαινοµένων µεταφοράς θερµότητας και µάζας, όπως αυτά παρατηρούνται στη φύση αλλά και στα διάφορα µηχανολογικά ή ενεργειακά συστήµατα, µε σκοπό την αποδοτική θέρµανση ή ψύξη των συστηµάτων. Η ύλη του βιβλίου χωρίζεται σε δύο µέρη: Στο πρώτο παρουσιάζεται αναλυτικά η βασική θεωρία των µηχανισµών που διέπουν τη µεταφορά θερµότητας και µάζας, ενώ στο δεύτερο, η θεωρία εφαρµόζεται σε διάφορες εγκαταστάσεις και συσκευές µηχανολογικού κυρίως ενδιαφέροντος.
Περισσότερα εδώ
Ημερομηνία: 11/04/2023

 

Πρόσκληση της ομάδας Prom Racing: 15 Χρόνια Prom Racing

Η Prom Racing σας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου 2023 στις 19:00, στο Κτήριο Ξ (Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών) - Εργαστήριο Τεχνολογίας των Κατεργασιών ΕΜΠ, της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.
Περισσότερα εδώ
Ημερομηνία: 21/03/2022

 

Νέο Βιβλίο "Ψύξη - Κλιματισμός Κτηρίων και Βιομηχανικών Εφαρμογών"

Ένα νέο βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο ΤΖΙΟΛΑ με τίτλο “ΨΥΞΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ”. Το βιβλίο αποτελεί εγχειρίδιο που περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για τον υπολογισμό, τη σχεδίαση αλλά και τον τρόπο κατασκευής των συστημάτων ψύξης και κλιματισμού σε κτήρια χρήσης κατοικίας και τριτογενούς τομέα καθώς και σε βιομηχανικές εφαρμογές στον τομέα των τροφίμων, της ναυτιλίας, της φαρμακοβιομηχανίας και άλλων.
Περισσότερα εδώ
Ημερομηνία: 03/03/2023

 

Επίσκεψη σπουδαστών μας στη Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου της Korinthos Power S.A.

Ομάδα σπουδαστών της Σχολής μας επισκέφτηκε στις 16-01-2023 τη Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου της Korinthos Power S.A. και ξεναγήθηκε στους χώρους της εταιρείας. Στην επίσκεψη συμμετείχαν 50 σπουδαστές του 5ου εξαμήνου και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος "Θερμικοί Σταθμοί Μετατροπής Ενέργειας". Τους σπουδαστές συνόδεψε ο καθηγητής Σωτήριος Καρέλλας.
Ημερομηνία: 17/01/2023

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην LINO3DLab του Ομίλου Lino S.A.

Mε μεγάλο ενθουσιασμό επισκέφτηκαν στις 14-12-2022 οι σπουδαστές του μαθήματος "Τεχνολογίες & Εφαρμογές Προσθετικής Κατασκευής/3D Εκτύπωσης" του ΔΠΜΣ "Συστήματα Αυτοματισμού", της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ την εταιρεία LINO3DLab του ομίλου Lino S.A., τεχνικό φορέα 3D εκτύπωσης. Τους φοιτητές συνόδεψε ο διδάσκων του μαθήματος Δρ. Στ. Πολύδωρας. Οι σπουδαστές εντυπωσιάστηκαν από τις τεχνολογίες και τις υπηρεσίες 3D σάρωσης και 3D εκτύπωσης, από τα θαυμαστά πλαστικά, μεταλλικά και πλήρως έγχρωμα δείγματα. Ήταν ένα πολύ διαφωτιστικό "μάθημα" για τους σπουδαστές μας, οι οποίοι πραγματικά απόλαυσαν αυτή την εμπειρία.
Ευχαριστούμε θερμά τον Ελ. Χαβούζη και τον Μιχ. Μπρατσολιά για τον χρόνο που γενναιόδωρα μας χάρισαν, για την εμπεριστατωμένη επίδειξη του εξοπλισμού και των τεχνολογιών της εταιρείας, αλλά κυρίως, για την ιδιαίτερα ζεστή φιλοξενία τους.
Φωτογραφικό υλικό
Ημερομηνία: 06/01/2023

 

Επίσκεψη σπουδαστών της Σχολής μας στην DOMUS

Ομάδα σπουδαστών της Σχολής μας επισκέφτηκε στις 12-12-2022 την DOMUS και ξεναγήθηκε στους παραγωγικούς χώρους της εταιρείας. Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία ελέγχου ποιότητας των προϊόντων, τις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας που η εταιρεία ακολουθεί καθώς και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Τους σπουδαστές συνόδεψε ο Δρ. Γ. Χατζηστέλιος, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, κ. Ιωάννη Κουνέλη καθώς και τα στελέχη της Διοίκησης της εταιρείας κ.κ. Βλάσση Δεγδέκη, Βασιλική Ροδοπούλου, Σοφοκλή Τσαουσίδη και Δέσποινα Παππά, οι οποίοι υποδέχθηκαν θερμά την ομάδα μας και ξενάγησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους σπουδαστές μας.
Ημερομηνία: 06/01/2023

 

Επίσκεψη στην Colgate-Palmolive Athens Plant

Ομάδα της Σχολής μας, η οποία αποτελούταν από καθηγητές, επιστημονικούς συνεργάτες και σπουδαστές της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ επισκέφτηκε στις 11-12-2022 την Colgate-Palmolive Athens Plant και ξεναγήθηκε στους βιομηχανικούς χώρους της εταιρείας. Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το προσωπικό και τους υπεύθυνους της εταιρείας ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τη γραμμή παραγωγής των προϊόντων, αλλά και τη διοίκηση παραγωγής. Τους σπουδαστές συνόδεψαν o καθ. Κων. Κηρυττόπουλος, ο Δρ. Γ. Χατζηστέλιος, ο Σ. Πρωτοσύγγελος και ο Μ. Δερμιτζάκης, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ..
Φωτογραφικό υλικό
Ημερομηνία: 06/01/2023

 

Επίσκεψη σπουδαστών της Σχολής μας στην εταιρεία ΚΑΟΥΣΗΣ Α.Ε.

Στις 01-11-2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ομάδας σπουδαστών της Σχολής μας, στο πλαίσιο του μαθήματος "Θεωρία Τροχοφόρων Οχημάτων". Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι προπτυχιακοί σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής ειδικών φορτηγών οχημάτων και να μιλήσουν με τους μηχανικούς της εταιρείας. Τους σπουδαστές συνόδεψε o αναπληρωτής καθ. Δημ. Κουλοχέρης.
Φωτογραφικό υλικό
Ημερομηνία: 06/01/2023

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη μεταπτυχιακών σπουδαστών μας στην Ικαρία

Οκτώ σπουδαστές από τη Σχολή μας, οι οποίοι εξειδικεύονται στην Αιολική Ενέργεια, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού "European Master - Renewable Energy", επισκέφτηκαν τον Μάιο 2022 το υβριδικό ενεργειακό έργο της Ικαρίας. Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο έργο που συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία του νησιού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η επίσκεψη έδωσε τη δυνατότητα στους σπουδαστές να δουν από κοντά τους τρεις υδροστροβίλους Pelton (κατακόρυφος 1MW και οριζόντιος 2x1,5MW), το αντλιοστάσιο (14x250kW εκ των οποίων οι τέσσερεις μεταβλητών στροφών), το φράγμα με χωρητικότητα 900.000 m3, τις δύο λιμνοδεξαμενές με χωρητικότητα 80.000 m3, το σύστημα σωληνώσεων, το αιολικό πάρκο 3x900KW Enercon E-44, την ηλεκτρική διασύνδεση και το σύστημα διαχείρισης του υβριδικού.
Ευχαριστούμε θερμά την PPC Renewables - ΔΕΗ Ανανεώσιμες και τους υπεύθυνους του έργου για την φιλοξενία.
To μεταπτυχιακό "European Master - Renewable Energy" συντονίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό "EUREC".
Περισσότερα εδώ
Φωτογραφικό υλικό
Ημερομηνία: 06/01/2023

 

Διαγωνισμός GreenTech Challenge by ESU NTUA 2022

To 6ο "GreenTech Challenge by ESU NTUA 2022" πραγματοποιήθηκε και φέτος στο ΕΜΠ, με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή. Τη φετινή χρονιά έγινε ρεκόρ συμμετοχών, με πάνω από 202 συμμετοχές ομάδων, από 13 Πανεπιστήμια εκ των οποίων 57 startups και 145 ομάδες με ώριμες καινοτόμες ιδέες. Ο τελικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 9-11 Δεκεμβρίου 2022 στο ΕΜΠ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο Εθνικό Προγράμμα Πράσινης Καινοτομίας το οποίο διοργανώνεται για έκτη φορά, φέτος από την Ερευνητική Μονάδα Οικονομικής Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης, της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, με έδρα την UNESCO Πράσινης Καινοτομίας και Κυκλικής Οικονομίας του ΕΜΠ, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα στους βραβευθέντες που εντυπωσίασαν με τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες τους. Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν αφενός για την επιτυχία του διαγωνισμού και αφετέρου για να μεγαλώσει φέτος ακόμη περισσότερο το GreentechChallenge, με τα μέλη των Eπιτροπών στους 95 μέντορες, τους 22 συνεργάτες - υποστηρικτές και τους 37 διακεκριμένους καθηγητές/ μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής.
Δείτε τους νικητές
Φωτογραφικό υλικό
Δελτίο Τύπου
Ημερομηνία: 19/12/2022

 

Στους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο 19 καθηγητές της Σχολής μας

Μεταξύ του κορυφαίου 2% με τη μεγαλύτερη επιρροή στο αντικείμενό τους παγκοσμίως βρίσκονται 19 καθηγητές από τη Σχολή μας σύμφωνα με κατάταξη του Πανεπιστημίου Stanford και του Elsevier, βασισμένη σε στοιχεία από τη βάση δεδομένων του SCOPUS. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην ερευνητική δραστηριότητα και στην επιστημονική επιρροή του κάθε συμμετέχοντα.

Η καταγραφή συμπεριλαμβάνει δύο λίστες, η μία αναφέρεται στη συνολική καριέρα των επιστημόνων και περιλαμβάνει 195.605 ερευνητές και η άλλη αναφέρεται στην επιστημονική δραστηριότητα των ερευνητών για το έτος 2021, με συνολικό αριθμό 200.409.
Περισσότερα εδώ
Ημερομηνία: 19/11/2022

 

Η Σχολή μας στη Βραδιά του Ερευνητή 2022

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Σχολή μας έδωσε το παρόν στη Βραδιά του Ερευνητή, την καθιερωμένη ετήσια γιορτή της έρευνας και της επιστήμης. Το κοινό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα εργαστήρια της Σχολής μας αποδεικνύοντας εμφατικά πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη επανασύνδεσης του ακαδημαϊκού χώρου με την κοινωνία. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους καθηγητές, το προσωπικό και τους ερευνητές για τη συμμετοχή τους!
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν τα εξής εργαστήρια:
- Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων/ Τομέας Θερμότητας - Υπεύθυνος καθ. Σ. Καρέλλας.
- Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου/ Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών & Αυτομάτου Ελέγχου - Ερευνητική Ομάδα ΕνΑυΣυ Ανεμογεννήτριας, Υπεύθυνος καθ. Ε. Παπαδόπουλος, καθ. Δ. Σαραβάνος (Πανεπιστήμιο Πατρών).
- Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου/ Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών & Αυτομάτου Ελέγχου - Ερευνητική Ομάδα Legged Robots Team, Υπεύθυνος καθ. Ε. Παπαδόπουλος.
- Εργαστήριο Θερμικών Διεργασιών/ Τομέας Θερμότητας - Υπεύθυνος καθ. Σ. Καρέλλας.
- Μετροτεχνικό Εργαστήριο/ Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας - Υπεύθυνος Αν. καθ. Κ. Κηρυττόπουλος.
- Εργαστήριο Οχημάτων/ Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών & Αυτομάτου Ελέγχου - Prom Racing Formula SAE Student Team - Υπεύθυνος Αν. καθ. Δ. Κουλοχέρης.
Φωτογραφικό υλικό
Ημερομηνία: 10/10/2022

 

Βραδιά του Ερευνητή 2022 - Αποτίμηση

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 από τις 5:00 το απόγευμα έως τις 10:00 το βράδυ πραγματοποιήθηκε, στο Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επιτυχία η Βραδιά του Ερευνητή. Περισσότεροι από 15.000 επισκέπτες περιηγήθηκαν τα 150 εικονικά, διαδραστικά και εργαστήρια επίδειξης των αποτελεσμάτων της προηγμένης έρευνας και καινοτομίας που παράγουν όλα τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Αττικής, όλες οι Σχολές του ΕΜΠ και πολλές διεπιστημονικές κοινοπραξίες, με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών.
Περισσότερα εδώ
Βίντεο
Ημερομηνία: 05/10/2022

 

Τελετή αναγόρευσης καθ. Γεώργιου Αστ. Τσατσαρώνη ως Επίτιμου Διδάκτορα ΕΜΠ

Η τελετή για την αναγόρευση του καθηγητή του Τεχνικού Πανεπιστημίου Βερολίνου - Ινστιτούτου Ενεργειακής Μηχανικής, Γεωργίου Τσατσαρώνη ως Επίτιμου Διδάκτορα της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΕΜΠ. Την εκδήλωση προσφώνησαν ο Πρύτανης του ΕΜΠ Καθ. Ανδρέας Μπουντουβής και ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ Καθ. Νικόλαος Β. Μαρμαράς, ενώ το έργο του τιμώμενου παρουσιάστηκε από τον Καθ. Εμμανουήλ Κακαρά.
Σύνδεσμος εκδήλωσης
Ημερομηνία: 28/09/2022

 

Βραδιά του Ερευνητή 2022

Κάθε χρόνο πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες σε 30 χώρες σε περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές πόλεις μετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον υπέροχο κόσμο της έρευνας.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνεπές στο ραντεβού του για ένατη συνεχή χρονιά, συνδέεται και φέτος με τη μεγάλη Ευρωπαϊκή γιορτή της Έρευνας “European Researchers’ Night” και διοργανώνει τη Βραδιά του Ερευνητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και για όλα τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Αττικής την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.
Ανακοίνωση Βραδιάς Ερευνητή 2022
Ιστοσελίδα Βραδιάς Ερευνητή
Πρόγραμμα
Δελτίο Τύπου
Ημερομηνία: 06/09/2022

 

Επίσκεψη στον Πυρηνοηλεκτρικό Σταθμό Gösgen της Ελβετίας

Ομάδα της Σχολής μας, η οποία αποτελούταν από καθηγητές, υποψήφιους διδάκτορες και σπουδαστές της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ επισκέφτηκε τον Ιούλιο 2022 τον πυρηνοηλεκτρικό σταθμό Gösgen, της επαρχίας Solothurn της Ελβετίας. Η επίσκεψη θα επαναληφθεί το 2023.
Φωτογραφικό υλικό
Ημερομηνία: 02/09/2022

Τελευταίες Ανακοινώσεις