Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Τιμητική διάκριση του Kαθηγητή Κ. Κυριακόπουλου

Ο Καθ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, ανέλαβε δύο κορυφαίες εκδόσεις:
(α) Frontiers in Robotics and Al, ως Κύριος Υπεύθυνος (Field Chief Editor). Το Frontiers in Robotics and Al είναι το κυριότερο μέσο Ανοιχτών Δημοσιεύσεων (Open Access) στους τομείς της Ρομποτικής και των σχετικών εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης (βλ. σχετικά εδώ).
(β) IEEE/ASME Transactions on Mechatronics, ως Υπεύθυνος (Senior Editor), κορυφαία έκδοση στη Μηχανοτρονική, την επιστημονική και τεχνολογική περιοχή που αφορά τον ταυτόχρονο σχεδιασμό μηχανικών και ηλεκτρικών συστημάτων, συνδυάζοντας μηχανολογικό σχεδιασμό, αυτόματο έλεγχο, ηλεκτρονικά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία προϊόντων. (βλ. σχετικά εδώ).
Ημερομηνία: 05/11/2019

 

Σκακιστική Ομάδα ΕΜΠ Le Roi - Διάκριση σπουδαστή Μηχανολόγου Μηχανικού

Η Σκακιστική Ομάδα ΕΜΠ Le Roi, αποτελούμενη από εθελοντές σπουδαστές του ΕΜΠ, ανακοινώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά τη διοργάνωση του 4ου Τουρνουά Σκάκι ΕΜΠ σε συνεργασία με την Κεντρική Βιβλιοθήκη ΕΜΠ. Το τουρνουά ξεκινάει στις 2 Νοεμβρίου 2019 και η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοιχτή προς όλους. Προτεραιότητα δίνεται σε παίκτες εγγεγραμμένους στη Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) και σε φοιτητές ΕΜΠ.
Περισσότερες πληροφορίες για τη φετινή διοργάνωση και για να δηλώσετε συμμετοχή:
Ελληνικά, αγγλικά
Φωτογραφίες από την περσινή διοργάνωση, με νικητή τον κ. Γρηγόρη Δρακουλάκο από την Σχολή μας (δεξιά) μαζί με τον 2ο φιναλίστ Γιώργο Καλογριδάκη της Σχολής των Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών (αριστερά) (βλ. φωτογραφία [2]): [1] [2]
Ημερομηνία: 21/10/2019

 

Διοργάνωση του NASA Space Apps Challenge

Φέτος, ο GREEK NEWSPACE SOCIETY διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το NASA Space Apps Challenge στον Πειραιά στις 18-20 Οκτωβρίου 2019. Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης (Data Bootcamp, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, 18:00-21:00) θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Καραολή και Δημητρίου 80), ενώ το διήμερο hackathon θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο ΟΛΠ (Ακτή Μιαούλη 10), από τις 19 Οκτωβρίου, 09:00 π.μ., έως τις 20 Οκτωβρίου, 20:00.
Το Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ υποστηρίζει τη διοργάνωση και θα παρουσιάσει κατά την πρώτη μέρα την περιοχή της Διαστημικής Ρομποτικής.
Οι δύο ομάδες που θα διακριθούν στον τοπικό τελικό θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες στον παγκόσμιο τελικό.
Περισσότερες πληροφορίες για τη φετινή διοργάνωση και για να δηλώσετε συμμετοχή:
https://2019.spaceappschallenge.org/locations/piraeus/.
Πρόσκληση
Poster
Ημερομηνία: 07/10/2019

 

Αποτίμηση Βραδιάς του Ερευνητή 2019

Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κοινού και φέτος στη Βραδιά του Ερευνητή στις 27-09-2019, το οποίο έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα εργαστήρια της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, όπως κάθε χρόνο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους καθηγητές της Σχολής για την άψογη συμμετοχή των συνεργατών τους καθώς και για τη συμμετοχή τους με τα εργαστήρια τους. Συγκεκριμένα, έλαβαν φέτος συμμετοχή τα εξής εργαστήρια/ ομάδες:
- Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων (Καθ. Σ. Καρέλλας). 
- Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου/ Ομάδα Τετράποδων Ρομπότ (Καθ. Ε. Παπαδόπουλος). 
- Εργαστήριο Θερμικών Στροβιλομηχανών, Μονάδα Παράλληλης Υπολογιστικής Ρεστοδυναμικής & Βελτιστοποίησης (Καθ. Κ. Γιαννάκογλου). 
- Εργαστήριο Οχημάτων (Επ. Καθ. Δ. Κουλοχέρης). 
- Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών (Επ. Καθ. Β. Σπιτάς). 
- Εργαστήριο Ταχείας Κατασκευής Πρωτοτύπων & Εργαλείων - Αντίστροφου Μηχανολογικού Σχεδιασμού (Επ. Καθ. Β. Σπιτάς). 
- Εργαστήριο Υδροδυναμικών Μηχανών (Καθ. Ι. Αναγνωστόπουλος). 
- Ομάδα White Noise. 
- Ομάδα PromRacing. 
- Ομάδα EuroAvia.

O Θεσμός της Βραδιάς του Ερευνητή αποτελεί εδώ και 6 χρόνια ένα αξιόλογο κρίκο διασύνδεσης της έρευνας που επιτελείται στους χώρους των Πανεπιστημίων με το ευρύ κοινό και ελπίζουμε να συνεχίσει την πολύ επιτυχημένη πορεία του.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]
Ημερομηνία: 04/10/2019

 

Πρώτο Μάθημα των Πρωτοετών Σπουδαστών της Σχολής

Το πρώτο μάθημα των πρωτοετών σπουδαστών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, για το ακαδημαϊκό έτος 2019 - 2020, διεξήχθη την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019, στο Αμφ. Α, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τους Τομείς της Σχολής, την Βιβλιοθήκη του ΕΜΠ καθώς και τις φοιτητικές ομάδες Prom Racing, EuroAvia και Best Athens.
Ημερομηνία: 03/10/2019

 

Διεξαγωγή Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου ORC 2019

Με μεγάλη επιτυχία έκλεισαν οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου ORC 2019 (5th International Seminar on ORC Power Systems), το σημαντικότερο παγκοσμίως συνέδριο στον τομέα του Οργανικού Κύκλου Rankine (ORC).
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2019 στο Royal Olympic Hotel και διοργανώθηκε από το ΕΜΠ (υπεύθυνοι συντελεστές Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ο Καθ. Εμμανουήλ Κακαράς και Καθ. Σωτήριος Καρέλλας) υπό την αιγίδα του Knowledge Center on Organic Rankine Cycle technology (KCORC).
Ο ORC είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές θερμότητας χαμηλής θερμοκρασίας, η οποία αποτελεί μια πολύ ελκυστική λύση για την εκμετάλλευση απορριπτόμενης θερμότητας (για παράδειγμα από τη βιομηχανία), καθώς και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως γεωθερμία, βιομάζα και ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον, η τεχνολογία ORC μπορεί να ενσωματωθεί σε μικρής και οικιακής κλίμακας ενεργειακά συστήματα υψηλής απόδοσης για συμπαραγωγή (ηλεκτρισμού - θερμότητας) και τριπαραγωγή θερμότητας, ηλεκτρισμού και ψύξης.
Περισσότερα
Φωτογραφικό υλικό
Ημερομηνία: 17/09/2019

 

Τιμητική διάκριση του Kαθηγητή Κ. Κυριακόπουλου

Ο Καθ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, ανέλαβε τη θέση του Κύριου Υπεύθυνου Έκδοσης (Field Chief Editor) στο περιοδικό Frontiers in Robotics and Al. Το περιοδικό Frontiers in Robotics and Al είναι το κυριότερο μέσο Ανοιχτών Δημοσιεύσεων (Open Access) στον τομέα της Ρομποτικής και σχετικών εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το μοντέλο Ανοιχτών Δημοσιεύσεων ενθέρμως και εμπράκτως υποστηρίζεται και προάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ημερομηνία: 16/09/2019

 

Ίδρυση Φοιτητικού Παραρτήματος της ASHRAE

Η Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ ιδρύει Φοιτητικό Παράρτημα της American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE). Το παράρτημα ιδρύεται για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων της Σχολής στο πεδίο της Ψύξης και της Εξοικονόμησης Ενέργειας με πρωτοβουλία του Καθ. Σωτήριου Καρέλλα, και της Αναπλ. Καθ. Ειρήνης Κορωνάκη.
Η ASHRAΕ είναι μια διεθνής επαγγελματική ένωση μηχανικών που δραστηριοποιούνται στα πεδία της Θέρμανσης, της Ψύξης και του Κλιματισμού. Όραμά της είναι να αποτελέσει παγκόσμιο ηγέτη στο σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού καθώς και να αναδειχθεί σε βασικό πάροχο τεχνικών προδιαγραφών και επαγγελματικών πόρων και εκπαίδευσης σε όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, παράγοντες και φορείς. Ενδεικτικό του δυναμικού της είναι το γεγονός ότι ήδη διαθέτει περισσότερα από 55.000 μέλη σε πάνω από 130 χώρες, ενεργά σε 190 τοπικά παραρτήματα και τουλάχιστον 300 φοιτητικά παραρτήματα διεθνώς.
Διαβάστε εδώ τη σχετική ανακοίνωση
Ημερομηνία: 16/09/2019

 

Διάλεξη μέλους του Εργαστηρίου Αυτομάτου Ελέγχου

Το Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου του Τομέα Μηχανολογικών Κατασκευών & Αυτομάτου Ελέγχου διοργανώνει διάλεξη με θέμα: "Advanced Driver Assistance Systems & Autonomous Driving: A World Changing Force". Η διάλεξη είναι ανοικτή για το κοινό και θα δοθεί από τον κ. Σπυρίδωνα Ζαφειρόπουλο, Global Chief Engineer for Advanced Safety Algorithms, Aptiv (ΗΠΑ), απόφοιτο της Σχολής μας. Η ομιλία θα δοθεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 12:00, στo Αμφιθέατρο Πολυμέσων της Βιβλιοθήκης ΕΜΠ.
Πρόσκληση/ πληροφορίες
Ημερομηνία: 13/09/2019

 

Διάκριση της ομάδας Prom Racing

Νέα διάκριση για την ομάδα των σπουδαστών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Prom Racing, η οποία στέφθηκε με πρωτόγνωρη, για τα ελληνικά δεδομένα, επιτυχία!
Διαβάστε εδώ τη σχετική ανακοίνωση
Ημερομηνία: 11/09/2019

 

Βραδιά του Ερευνητή 2019

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 17:00 - 24:00, στο Κτήριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων ΕΜΠ θα διοργανωθεί η εκδήλωση "Βραδιά του Ερευνητή". Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ διοργανώνεται από την Πρυτανεία του ΕΜΠ και φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προβολή του ερευνητικού έργου του Πολυτεχνείου στην ελληνική κοινωνία και στον κόσμο.
Πρόσκληση
Κάλεσμα Πρυτανείας ΕΜΠ
Poster
Εθελοντισμός
Ημερομηνία: 02/09/2019

 

 


Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής παλαιότερων ετών

Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2018 - 2019
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2017 - 2018
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2016 - 2017
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2015 - 2016
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2014 - 2015
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2013 - 2014
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2012 - 2013
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2011 - 2012
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2010 - 2011
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2009 - 2010
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2008 - 2009
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2007 - 2008
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2006 - 2007
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2005 - 2006
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2004 - 2005
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2003 - 2004
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2002 - 2003
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2000 - 2001

Τελευταίες Ανακοινώσεις