Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Η ομάδα Prom Racing στο Top 15 της Παγκόσμιας Κατάταξης

Νέα μεγάλη διάκριση της ομάδας Prom Racing! Η Prom Racing, η ομάδα του ΕΜΠ, που από το 2008 συμμετέχει στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Formula Student, κατέκτησε από τη πρώτη της χρονιά, στην ηλεκτρική κατηγορία, την 15η θέση στη Παγκόσμια Κατάταξη, μεταξύ των 203 ομάδων που συμμετέχουν στην ηλεκτρική κατηγορία παγκοσμίως, στο πλαίσιο του διαγωνισμού Formula Student. Συγκεκριμένα, η ομάδα κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της την 1η θέση στη Γενική Κατάταξη, στο Formula Student Czech Republic που διενεργήθηκε στο Autodrom Most της Τσεχίας. Κορυφαία στιγμή για την Prom Racing ήταν η διάκριση που επιτεύχθηκε στον κορυφαίο διαγωνισμό, το Formula Student Germany, όπου η ομάδα του ΕΜΠ "σκαρφάλωσε" στην 5η θέση, εδραιώνοντας τη θέση της ανάμεσα σε κορυφαίες ομάδες, από τα καλύτερα Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία της Ευρώπης και του κόσμου.
Περισσότερα εδώ.
Ημερομηνία: 24/01/2022

 

Διεθνής διάκριση του Εργαστηρίου Αυτομάτου Ελέγχου

Το Ευρωπαϊκό Έργο EROSS με επικεφαλής τον μεγαλύτερο κατασκευαστή διαστημικών συστημάτων στην Ευρώπη, την Thales Alenia Space - France, ένα έργο στο οποίο συμμετείχε και το Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, υπό την επίβλεψη του καθ. Ε. Παπαδόπουλου, βραβεύτηκε με το βραβείο 2021 Étoiles de l’Europe από το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας.

Σκοπός του έργου ήταν να επιτευχθεί η αρχιτεκτονική ενός δορυφόρου για επισκευή διαστημικών συστημάτων σε τροχιά και να δοκιμαστεί ο συνδυασμός διαφόρων υποσυστημάτων που χρειάζονται για την εκτέλεση αυτών των υπηρεσιών. Το Εργαστήριο της Σχολής μας, έχοντας σχετική εμπειρία για δεκαετίες, ιδιαίτερα σε σχετικά προγράμματα για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ήταν υπεύθυνο για την ανάπτυξη και δοκιμή των αλγορίθμων ελέγχου του ρομποτικού υποσυστήματος καθώς επίσης και για την εκτέλεση σχετικών πειραμάτων στον διαστημικό εξομοιωτή που έχει κατασκευάσει στον χώρο του.
Σχετικοί σύνδεσμοι:
Thales Alenia Space
Linkedin
Twitter
Ημερομηνία: 09/12/2021

 

Newsletter της ομάδας Prom Racing (Οκτώβριος - Νοέμβριος 2021)

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Prom Racing και όλες τις εξελίξεις. Για περισσότερα Newsletters μπορείτε να επισκεφθείτε το profile της ομάδας Prom Racing εδώ.
Newsletter
Ημερομηνία: 07/12/2021

 

Καθηγητές της Σχολής μας στην κορυφή παγκoσμίων κατατάξεων

Δεκαοκτώ (18) μέλη του διδακτικού προσωπικού της Σχολής μας συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο καταξιωμένους επιστήμονες στον κόσμο, με σημαντική επιρροή πάνω στο επιστημονικό τους αντικείμενο. Η αξιολόγηση δημοσιεύτηκε από το Stanford University και το Elsevier και βασίστηκε σε στοιχεία από το Scopus.

Η δημοσίευση αφορά σε δύο καταλόγους:
Ο πρώτος αναφέρεται στη χρονική περίοδο 1996-2020 με διακριθέντες:
Ομοτ. καθ. Κ. Αντωνόπουλος, καθ. Ι. Αναγνωστόπουλος, καθ. Ι. Αντωνιάδης, καθ. Γ.-Χ. Βοσνιάκος, καθ. Σ. Βουτσινάς, καθ. Ε. Γιακουμής, καθ. Ε. Κακαράς, καθ. Σ. Καρέλλας, καθ. Κ. Κυριακόπουλος, καθ. Κ. Μαθιουδάκης, ομοτ. καθ. Γ. Μπεργελές, καθ. Ε. Παπαδόπουλος, καθ. Χ. Προβατίδης, ομοτ. καθ. Κ. Ρακόπουλος, καθ. Χ. Τζιβανίδης, καθ. Δ. Χουντάλας.

Ο δεύτερος κατάλογος αφορά σε όσους διακρίθηκαν για το έτος 2020:
Καθ. Ι. Αντωνιάδης, ομοτ. καθ. Κ. Αντωνόπουλος, καθ. Ε. Γιακουμής, καθ. Ε. Κακαράς, καθ. Σ. Καρέλλας, καθ. Κ. Κυριακόπουλος, αναπλ. καθ. Α. Μαρκόπουλος, καθ. Ε. Παπαδόπουλος, ομοτ. καθ. Κ. Ρακόπουλος, επίκ. καθ. Α. Ρεντιζέλας, καθ. Χ. Τζιβανίδης, καθ. Δ. Χουντάλας.
Πηγή
Ημερομηνία: 18/11/2021

 

Βραβείο 'Prof. Gianfranco Angelino' για το καλύτερο poster στο συνέδριο ORC 2021

Η επιστημονική εργασία που παρουσίασε ο υποψήφιος διδάκτορας της Σχολής μας, Ευστράτιος Βαρβαγιάννης, κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο poster στο ORC 2021 – 6th International Seminar on ORC Power Systems που διεξήχθη στις 11-13 Οκτωβρίου 2021. Η εργασία αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και του Εργαστηρίου Ελέγχου Διεργασιών και Πληροφορικής της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ.
Η εργασία εστιάζει στην εφαρμογή προχωρημένων τεχνικών ελέγχου που υπάγονται στη γενική κατηγορία Ελεγκτών Προβλεπτικού Μοντέλου (MPC) σε μονάδα Οργανικού Κύκλου Rankine (ORC) για ανάκτηση θερμότητας από βοηθητική μηχανή πλοίου. Ο εν λόγω ελεγκτής αναπτύχθηκε ώστε να επιτρέπει την ασφαλή και αδιάλειπτη λειτουργία της μονάδας με παράλληλο στόχο τη μεγιστοποίηση της αποδιδόμενης ηλεκτρικής ισχύος σε πραγματικό χρόνο, ενώ δοκιμάστηκε και αντιπαρατέθηκε με συμβατικούς ελεγκτές PID σε περιβάλλον δυναμικής προσομοίωσης με τη χρήση ειδικά αναπτυγμένων δυναμικών μοντέλων για τις συνιστώσες του ORC.
Συγχαρητήρια στην επιστημονική ομάδα της εργασίας:
- Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών: Σ. Καρέλλας (Καθηγητής), Ε. Βαρβαγιάννης (Υπ. Διδάκτορας), Τ. Ρουμπεδάκης, (Υπ. Διδάκτορας), Π. Πάλλης (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής).
- Σχολή Χημικών Μηχανικών: Χ. Σαρίμβεης (Καθηγητής), Ι. Καλογερόπουλος (Υπ. Διδάκτορας).
Αφίσα
Βίντεο
Ημερομηνία: 29/10/2021

 

Διάκριση Σπουδαστών της Σχολής σε Διεθνή Διαγωνισμό Επιχειρηματικού Παιγνίου

Ομάδα σπουδαστών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ συμμετείχε στο διεθνή διαγωνισμό ERPsim Game EMEA South 2021 λαμβάνοντας την 1η θέση μεταξύ 13 ομάδων από άλλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Νότιας Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής). O διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον φορέα SAP University Alliances σε συνεργασία με το Εργαστήριο ERPsim Lab του Πανεπιστήμιο HEC Montreal που έχει αναπτύξει τον προσομοιωτή του παιγνίου. Στον διαγωνισμό αυτό κάθε μία από τις 13 ομάδες φοιτητών διεύθυνε μια εικονική παραγωγική επιχείρηση τροφίμων με τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος SAP S/4 HANA, εκτελώντας διαδικασίες πωλήσεων και παραγωγής, με δυναμικά δεδομένα που δημιουργούνταν από προσομοιωτή.
Περισσότερα εδώ.
Ημερομηνία: 26/10/2021

 

Καινοτόμο Σύστημα Ηλιακής Ψύξης σε πέντε γραφεία του ΕΜΠ

Το ερευνητικό έργο Wassermod2 (Greek-German Bilateral Cooperation, Συντονιστής: ΕΜΠ, ΕΥ: Γ.Κ. Παπαδόπουλος, ΣΧΜ) αποτελεί συνέχεια των επιτυχημένων ερευνητικών προγραμμάτων Wassermod (Greek-German Bilateral Cooperation, Συντονιστής: ΕΜΠ, ΕΥ: Γ.Κ. Παπαδόπουλος, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ), και Zeosol (H2020-EU, ΕΥ: Σ. Καρέλλας, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ).
Στο πλαίσιο των ανωτέρω έργων πραγματοποιήθηκαν υπολογιστικές προσομοιώσεις των διεργασιών ρόφησης - εκρόφησης και φαινομένων μεταφοράς θερμότητας και μάζας νερού σε καινοτόμα νανοπορώδη υλικά/εναλλάκτες, από την ομάδα του Αναπλ. Καθ. Γεώργιου Κ. Παπαδόπουλου.
Μέσω του νέου ηλιακού ψύκτη προσρόφησης νερού του προγράμματος Wassermod2, ο οποίος παραχωρήθηκε από το συνεργαζόμενο εταίρο FAHRENHEIT GMBH, και εγκαταστήθηκε υπό την επίβλεψη του Καθ. Σωτήριου Καρέλλα και του υποψήφιου Διδάκτορα Τρύφωνα Ρουμπεδάκη, αρκετοί εργαστηριακοί χώροι των Ατμοκινητήρων και Λεβήτων (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ) καλύπτουν πλέον πλήρως τις ψυκτικές ανάγκες τους. Ο καινοτόμος ψύκτης προσρόφησης τροφοδοτείται από 40 m² ηλιακών συλλεκτών κενού που έχουν τοποθετηθεί στην οροφή του εργαστηρίου, ενώ το σύστημα διαθέτει και δεξαμενή αποθήκευσης θερμότητας 1 m³.
Ημερομηνία: 30/09/2021

 

Μεγάλη διεθνής διάκριση για τη Σχολή μας

Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η ομάδα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ του Φοιτητικού Παραρτήματος της ASHRAE στο ΕΜΠ για τη συμμετοχή της στην κατηγορία Integrated Sustainable Building Design του ετήσιου διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού που διοργάνωσε για το 2021 η American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (2021 ASHRAE Student Design Competition). Στο πλαίσιο του διαγωνισμού υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν σχετικές μελέτες από εκατοντάδες ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά τον κόσμο.
Σχετικό βίντεο.
Περισσότερα εδώ.
Ημερομηνία: 13/09/2021

 

Διεθνές συνέδριο: 30th FAIM2021 από τον Τομέα Τεχνολογίας των Κατεργασιών

Ο Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών και το Εργαστήριο Τεχνολογίας των Κατεργασιών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ διοργάνωσαν, μετά από επίπονη προετοιμασία δύο ετών, το διεθνές συνέδριο 30th International Conference on Flexible Αutomation and Intelligent Manufacturing, ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον εγκαθιδρυμένα, στο αντικείμενο: Τεχνολογία Κατεργασιών, Εργαλειομηχανές, Συστήματα Κατεργασιών και σχετικές Προηγμένες Τεχνολογίες Πληροφορικής. Το συνέδριο είχε προγραμματιστεί να γίνει με φυσική παρουσία στην Αθήνα, όμως τελικά έγινε διαδικτυακά μεταξύ 7 και 10 Σεπτεμβρίου 2021. Το παρακολούθησαν 262 σύνεδροι από 40 χώρες. Τέθηκε υπό την αιγίδα σημαντικών οργανισμών και οδήγησε στη δημοσίευση 371 επιστημονικών άρθρων σε υψηλού και υψηλότατου επιπέδου επιστημονικά περιοδικά. Τα οφέλη σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο προβολής και διεθνούς δικτύωσης για τον Τομέα, το Εργαστήριο, τη Σχολή και το ΕΜΠ υπήρξαν ήδη σημαντικά και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν.
Ημερομηνία: 12/09/2021

 

Νέα διάκριση της ομάδας Prom Racing

Η Prom Racing, η ομάδα του ΕΜΠ που από το 2008 συμμετέχει στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Formula Student, σάρωσε τις διακρίσεις στους αγώνες που έλαβε μέρος φέτος το καλοκαίρι. Η Prom Racing σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο της ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο και είναι η πρώτη Ελληνική ομάδα που κατάφερε να κερδίσει διαγωνισμό Formula Student!
Στους διαγωνισμούς που διεξήχθησαν ακόμη και σε πασίγνωστες πίστες της Formula 1 όπως το Hungaroring της Ουγγαρίας και το Hockenheim της Γερμανίας, η ομάδα του ΕΜΠ κυριάρχησε κατακτώντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και την 1η θέση σε όλα τα δυναμικά αγωνίσματα, με κορυφαίες διακρίσεις και στις κατηγορίες Endurance, Engineering Design Event και Cost Event.
Απόλυτη ήταν η κυριαρχία της και στον αγώνα που έγινε στην Τσεχία, εξαιρετική ήταν η εμφάνισή της και στην Ολλανδία, ενώ ειδικά στον διαγωνισμό της Γερμανίας κατέλαβε την 5η θέση στη Γενική Κατάταξη ανάμεσα στις 38 κορυφαίες ηλεκτρικές ομάδες παγκοσμίως.
Καθοριστική συμβολή σε όλες τις επιτυχίες της Prom Racing - παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και της μετάβασης από θερμικό σε ηλεκτρικό κινητήρα για το μονοθέσιο - είχαν οι Σχολές Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) καθώς και οι χορηγοί της ομάδας.
Περισσότερα εδώ.
Ημερομηνία: 04/09/2021

 

 


Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής παλαιότερων ετών

Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2020 - 2021
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2019 - 2020
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2018 - 2019
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2017 - 2018
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2016 - 2017
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2015 - 2016
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2014 - 2015
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2013 - 2014
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2012 - 2013
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2011 - 2012
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2010 - 2011
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2009 - 2010
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2008 - 2009
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2007 - 2008
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2006 - 2007
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2005 - 2006
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2004 - 2005
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2003 - 2004
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2002 - 2003
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2000 - 2001

Τελευταίες Ανακοινώσεις