Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Απονομή διπλωμάτων έτους 2023 στους απόφοιτούς μας

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, χαράς και πολλής συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 η τελετή απονομής των διπλωμάτων στους αποφοίτους της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ για το έτος 2023. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην "Τεχνόπολη Αθηνών", στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα "Μηχανουργείο", η οποία μας παραχωρήθηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων καθ. Χάρη Δούκα, τον οποίον και ευχαριστούμε θερμά.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε και στον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δια Βίου Μάθησης κ. Π. Π. Χαρλαύτη για τη συμμετοχή και τον σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, όπως και στον Πρύτανη του ΕΜΠ καθ. Ιωάννη Χατζηγεωργίου, ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό.

Επίσης, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ καθ. Ι. Αντωνιάδης δίνοντας πολλές ευχές σταδιοδρομίας προς τους απόφοιτους, καθώς και ο κ. Στ. Ανδρiανόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.

Ευχόμαστε στους απόφοιτούς μας καλή σταδιοδρομία!
Πρόσκληση
Φωτογραφικό υλικό
Ημερομηνία: 17/05/2024

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη σπουδαστών 4ου εξαμήνου στην εταιρεία Vioral SA

Στις 14/05/2024 στο πλαίσιο του μαθήματος Κατεργασίες Χύτευσης-Συγκόλλησης του 4ου εξαμήνου, 55 σπουδαστές και σπουδάστριες επισκέφτηκαν με συνοδεία διδασκόντων το εργοστάσιο παραγωγής μηχανολογικών εξαρτημάτων της εταιρείας Vioral S.A. Ξεναγήθηκαν επί 3ωρο και σε ικανό βάθος από στελέχη της εταιρείας στις εγκαταστάσεις, μεθόδους, εξοπλισμό και οργάνωση του εργοστασίου. Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι είδαν από κοντά πολλά από τα αντικείμενα του μαθήματος, για παράδειγμα τη χύτευση υψηλής πίεσης ως βασική κατεργασία, η οποία συμπληρώνεται με κατεργασίες κοπής, συγκόλλησης με τριβή και ανάδευση κ.λπ., αλλά και διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου. Οι σπουδαστές και σπουδάστριες επισκέπτονταν για πρώτη φορά εργοστάσιο παραγωγής μηχανολογικών εξαρτημάτων και εντυπωσιάστηκαν από την προηγμένη τεχνολογία και το γεγονός ότι άνω του 80% των προϊόντων αποτελούν εξαρτήματα για την αυτοκινητοβιομηχανία.
Φωτογραφικό υλικό
Ημερομηνία: 15/05/2024

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών Erasmus στην iSolar SA

Δέκα φοιτητές του EUREC που φιλοξενούνται μέσω ERASMUS στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, για εξειδίκευση στην Αιολική Ενέργεια, ξεναγήθηκαν από την εταιρεία iSolar SA σε αιολικά πάρκα που κατασκευάζονται στον Νομό Βοιωτίας, στην περιοχή των Δερβενοχωρίων.

Οι συμμετέχοντες οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές χώρες του κόσμου (2 από Ινδία, 2 από Ιράν, 1 από Αμερική, 1 από Ισπανία, 1 από Ολλανδία, 1 από Γερμανία, 1 από Βέλγιο και 1 από Λίβανο) στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «EUREC Master in Renewable Energy» επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις τριών αιολικών πάρκων, σε διαφορετικό στάδιο κατασκευής:
- Το Αιολικό Πάρκο στη θέση "Μεγάλο Βουνό 1" , όπου έχουν περατωθεί οι εργασίες κατασκευής της ανεμογεννήτριας.
- Το Αιολικό Πάρκο στη θέση "Μπουκαλιώνα", όπου έχουν μεταφερθεί τα τμήματα του πυλώνα καθώς και τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας.
- Το Αιολικό Πάρκο στη θέση "Μεγάλο Βουνό 2", όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανέγερσης του πυλώνα της ανεμογεννήτριας.

Τους φοιτητές συνόδεψαν από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, ο αν. καθηγητής Μαρίνος Μανωλέσος και οι Γιώργος Κάραλης και Πέτρος Χασαπογιάννης (ΕΔΙΠ).

Ευχαριστούμε τις εταιρείες iSolar SA.A και ENERCON GmbH για τη φιλοξενία και τη μοναδική ευκαιρία να δουν οι φοιτητές μας την εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων στην πράξη.
Φωτογραφικό υλικό: [1] [2] [3]
Ημερομηνία: 26/04/2024

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην BIC

Τους φοιτητές του 7ου εξαμήνου της Σχολής μας δέχτηκε η BIC στο εργοστάσιο της, στην Άνοιξη Αττικής τον Ιανουάριο 2024. Ο Ευγένιος Καντής, απόφοιτος του AthensMBA, διοργάνωσε μια ολοήμερη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις αιχμής της BIC καθώς και μία κατατοπιστική ομάδα ξενάγησης στο εργοστάσιο τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Διονύση Δεμίρη που ήταν ο εμπνευστής για αυτή την επίσκεψη καθώς και στον Πέτρο Νικολόπουλο που εξήγησε το ποιοτικό σύστημα της BIC.

Μία καταπληκτική εμπειρία για τους φοιτητές μας, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι, σχεδόν στην καρδιά της Αθήνας, υπάρχει μια σύγχρονη παραγωγική εγκατάσταση που προμηθεύει τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο! Κυρίως όμως, είναι συναρπαστικό να διαπιστώνει κανείς το υψηλό επίπεδο μηχανικής και καινοτομίας που απαιτείται για την παραγωγή ενός προϊόντος, που λανθασμένα κανείς θα πίστευε ότι είναι απλό και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στη διαδικασία κατασκευής του.
Ημερομηνία: 21/02/2024

 

Νέο Βιβλίο "Human Factors in Interactive Systems Design"

Το παρόν βιβλίο είναι μια εισαγωγή στην επιστήμη του Ανθρώπινου Παράγοντα / Γνωστικής Εργονομίας για τον σχεδιασμό διαδραστικών συστημάτων, συνδέοντας εφαρμοσμένες θεωρίες της νόησης με τη μεθοδολογία του σχεδιασμού. Το βιβλίο προέκυψε ως ανάγκη παροχής ενός πλήρους και συνεκτικού οδηγού στον χρηστοκεντρικό σχεδιασμό που απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές των τομέων Πληροφορικής, Μηχανικής και Σχεδιασμού. Το παρόν έργο αποτελεί προϊόν εμπειρίας πολλών ετών πάνω στη διδασκαλία του Ανθρώπινου Παράγοντα/ Γνωστικής Εργονομίας σε συνδυασμό με την αντίστοιχη έρευνα και επαγγελματική πρακτική. Ταυτόχρονα με την καθιερωμένη και σύγχρονη βιβλιογραφία, η εν λόγω εμπειρία επέτρεψε τη συλλογή και την ανάπτυξη μιας μεγάλης ποικιλίας παραδειγμάτων και μελετών περίπτωσης συστημάτων που υπάρχουν στην καθημερινότητα, από οικιακές συσκευές έως κρίσιμα συστήματα μεγάλης κλίμακας, τα οποία οι συγγραφείς του βιβλίου έχουν θεωρήσει ως αποτελεσματικά για να μεταφέρουν τη γνώση στους φοιτητές με έναν πιο πρακτικό και διαλεκτικό τρόπο. Οι αναγνώστες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το παρόν βιβλίο είτε ως έναν εισαγωγικό οδηγό στην ανθρώπινη νόηση, είτε ως ένα μεθοδολογικό βοήθημα στη διαδικασία του χρηστοκεντρικού σχεδιασμού είτε, τέλος, ως συλλογή παραδειγμάτων και μελετών περίπτωσης προκειμένου να εμπλουτίσουν τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους.
Σύνδεσμος
Ημερομηνία: 14/01/2024

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη σπουδαστών στην ANiMA

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος "Τεχνολογίες & Εφαρμογές ΠΚ/3DE" του ΔΠΜΣ ΕΜΠ "Συστήματα Αυτοματισμού", σε μια ξενάγηση γεμάτη πληροφορίες, εξοπλισμό, χειροπιαστά δείγματα και εφαρμογές από 5 διαφορετικές κύριες κατηγορίες Προσθετικής Κατασκευής. Τους σπουδαστές συνόδεψε ο διδάσκων του μαθήματος, Δρ. Σταμάτης Πολύδωρας.
Φωτογραφικό υλικό
Ημερομηνία: 22/12/2023

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Διαλογής και Ανάκτησης Υλικών της W.A.T.T.

Ομάδα σπουδαστών της Σχολής μας επισκέφτηκε στις 04-12-2023 το Κέντρο Διαλογής και Ανάκτησης Υλικών της W.A.T.T., στο πλαίσιο του μαθήματος "Αντιρρυπαντική Τεχνολογία Θερμικών Σταθμών" του 9ου εξαμήνου και ξεναγήθηκε στους χώρους της εταιρείας. Τους σπουδαστές συνόδεψε ο καθηγητής Σωτήριος Καρέλλας.
Φωτογραφικό υλικό: [1] [2]
Ημερομηνία: 21/12/2023

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου της Korinthos Power SA

Ομάδα σπουδαστών της Σχολής μας επισκέφτηκε στις 13-12-2023 τη Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου της Korinthos Power SA, στο πλαίσιο του μαθήματος "Θερμικοί Σταθμοί Μετατροπής Ενέργειας" του 5ου εξαμήνου και ξεναγήθηκε στους χώρους της εταιρείας. Τους σπουδαστές συνόδεψε ο καθηγητής Σωτήριος Καρέλλας.
Φωτογραφικό υλικό
Ημερομηνία: 20/12/2023

 

Επίσκεψη σπουδαστών μας στην εγκατάσταση ψυκτικών θαλάμων κατάψυξης KALLAS

Ομάδα σπουδαστών της Σχολής μας επισκέφτηκε στις 05-12-2023 τη μεγαλύτερη εγκατάσταση ψυκτικών θαλάμων κατάψυξης KALLAS στα Βαλκάνια και ξεναγήθηκε στους χώρους της εταιρείας. Στην επίσκεψη συμμετείχαν 25 σπουδαστές του 9ου εξαμήνου και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος "Συστήματα Βιομηχανικής Ψύξης". Τους σπουδαστές συνόδεψε η καθηγήτρια Κορωνάκη Ειρήνη και ο Δρ. Αντωνάκος Γεώργιος, ΕΔΙΠ ΕΜΠ.
Φωτογραφικό υλικό
Ημερομηνία: 13/12/2023

 

Στους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο 21 καθηγητές της Σχολής μας

Το 50% των μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού μελών ΔΕΠ της Σχολής μας συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο καταξιωμένους επιστήμονες στον κόσμο, με σημαντική επιρροή πάνω στο επιστημονικό τους αντικείμενο. Η αξιολόγηση δημοσιεύτηκε από το Stanford University και το Elsevier και βασίστηκε σε στοιχεία από το Scopus.
Περισσότερα εδώ
Ημερομηνία: 17/10/2023

 

Εκπαιδευτικό ταξίδι της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ στη Ζυρίχη

Οι καθηγητές της Σχολής μας κκ. Ν. Πετρόπουλος και Κ. Κηρυττόπουλος καθώς και η Λέκτορας κ. Π. Ρούνη, συνοδευόμενοι από ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Σχολής μας και της Σχολής ΕΜΦΕ ΕΜΠ, επισκέφθηκαν τον Ιούλιο 2023 τον Πυρηνικό Αντιδραστήρα Kernkraftwerk Leibstadt AG, στο Leibstadt της Ελβετίας, 50 χλμ. βόρεια της Ζυρίχης.

Τα εξαιρετικά στελέχη της Kernkraftwerk Leibstadt AG προσέφεραν μία μοναδική και πολύτιμη εμπειρία σε όλους, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας, της ασφάλειας, του αυτοματισμού και της διαχείρισης κινδύνων. Οι δε φοιτητές μας έδειξαν με τις ερωτήσεις τους το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσης που προσφέρει η Σχολή μας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Την επίσκεψη διοργάνωσε το Εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας της Σχολής, το οποίο ήδη προγραμματίζει την επόμενη επίσκεψη για το 2024.
Ημερομηνία: 28/08/2023

 

 


Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής παλαιότερων ετών

Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2022 - 2023
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2021 - 2022
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2020 - 2021
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2019 - 2020
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2018 - 2019
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2017 - 2018
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2016 - 2017
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2015 - 2016
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2014 - 2015
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2013 - 2014
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2012 - 2013
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2011 - 2012
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2010 - 2011
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2009 - 2010
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2008 - 2009
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2007 - 2008
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2006 - 2007
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2005 - 2006
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2004 - 2005
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2003 - 2004
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2002 - 2003
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2000 - 2001

Τελευταίες Ανακοινώσεις