Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Συμμετοχή σπουδαστών στο συνέδριο SAP NOW ATHENS 2019

Ομάδα σπουδαστών του 4ου έτους της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ συμμετείχε στο συνέδριο λύσεων πληροφορικής και τεχνολογίας SAP NOW ATHENS 2019 που διοργάνωσε η SAP Hellas στο Μέγαρο Μουσικής την Τρίτη 16 Απριλίου 2019. Το πληροφοριακό σύστημα της SAP αξιοποιείται στη Σχολή στο πλαίσιο της διδασκαλίας των μαθημάτων του κύκλου σπουδών του Μηχανικού Παραγωγής. Στη φωτογραφία, οι σπουδαστές που συμμετείχαν στο συνέδριο μαζί με τους συνοδούς διδάσκοντες κ. Σ. Γκαγιαλή και κ. Γ. Παπαδόπουλο καθώς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο SAP Hellas Cyprus & Malta κ. Α. Ξηρόκωστα.
Ημερομηνία: 23/04/2019

 

Διάκριση της ομάδας White Noise στον παγκόσμιο διαγωνισμό CanSat Competition

Η White Noise είναι μια ομάδα σπουδαστών των Σχολών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ και Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, η οποία συγκροτήθηκε το 2017, με κύρια ενασχόληση τη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα και διαγωνισμούς αεροδιαστημικής και ρομποτικής. Φέτος, συμμετέχει στους διαγωνισμούς CanSat Competition και Cansat in Greece.
Στον παγκόσμιο διαγωνισμό CanSat Competition, η White Noise είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίνεται στην τελική φάση, ανάμεσα στις 40 καλύτερες ομάδες παγκοσμίως. Η τελική φάση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στο Τέξας των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2019.
Ημερομηνία: 10/04/2019

 

Διοργάνωση Workshop του Εργαστηρίου Δυναμικής και Κατασκευών

Το Εργαστήριο Δυναμικής και Κατασκευών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, με Διευθυντή τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Αντωνιάδη, διοργάνωσε με επιτυχία Workshop (συνάντηση εργασίας) με τίτλο "Industrial days on new acoustic treatments, acoustic metamaterials and sonic crystals" στo πλαίσιo της Ευρωπαϊκής Δράσης H2020 COST ACTION DENORMS CA15125, τις ημέρες 27-28 Φεβρουαρίου και 01 Μαρτίου 2019, στην Αίθουσα Τελετών του κτηρίου της Κεντρικής Διοίκησης ΕΜΠ.
Ημερομηνία: 08/04/2019

 

Κατασκευή αεριοποιητή βιομάζας σπουδαστών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

Στo πλαίσιo του μαθήματος Καινοτομικός Σχεδιασμός Μηχανολογικών Προϊόντων, ομάδα 3 σπουδαστών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ σχεδίασε και κατασκεύασε έναν αεριοποιητή βιομάζας. Η ομάδα αποτελείται από τους: Χαράλαμπο Αλεξόπουλο, Σεραφείμ Γεωργόπουλο και Μηνά Αποστολάκη.
Μελλοντικός στόχος της ομάδας είναι η τροφοδότηση ενός κινητήρα Μ.Ε.Κ., ενώ μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί η παραγωγή καυσίμου Syngas.
Ημερομηνία: 08/04/2019

 

Διάκριση σπουδαστών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

Ομάδα σπουδαστών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, έπειτα από πρόταση και σε συνεργασία με τη διδάσκουσα του μαθήματος "Τεχνικό Δίκαιο", Δρ. Ευγενία Τζαννίνη, συμμετείχε στο διαγωνισμό Hack the City, που διοργανώνεται από τη Boston Consulting Group. Ανάμεσα στις 3 ομάδες που προκρίθηκαν από τη BCG και παρουσίασαν τις ιδέες τους στις 2 Μαρτίου 2019 στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum 2019, κατέκτησε την πρώτη θέση. Οι σπουδαστές που διαγωνίστηκαν είναι οι: Κάνδιας Ιωάννης, Κοντού Βασιλική, Κοτζαμάνης Θεόδωρος, Πουλημενάκου Καλλιόπη - Κωνσταντίνα, Σταμάτης Σπυρίδων, Τσούγιας Δήμος.
Η σημαντική αυτή διάκριση οφείλεται στην καινοτόμο ιδέα τους για τη δημιουργία ενός "Αειφόρου Ηλεκτρονικού Τροχονόμου" με τον οποίο θα δίνεται η δυνατότητα ελέγχου των φωτεινών σηματοδοτών στους δρόμους. Ως μελέτη περίπτωσης, η ομάδα "Appelight" μελέτησε την δημιουργία λογισμικού για τη λειτουργία των φαναριών του οδικού άξονα της Κηφησίας κατά τρόπο ώστε να μειώνεται δραστικά ο μέσος χρόνος παραμονής των οχημάτων στον συγκεκριμένο οδικό άξονα. Παράλληλα μελέτησαν σύστημα λειτουργίας των φαναριών με "πράσινη" ενέργεια από φωτοβολταϊκά, η οποία θα λειτουργεί υπό το θεσμικό πλαίσιο του Net Metering. Η μελέτη αυτή κατέληξε σε δύο επιπλέον συμπεράσματα: α) οτι επιτυγχάνεται αξιόλογη ενεργειακή εξοικονόμηση και β) επιτυγχάνεται επίσης μείωση εκπομπής ρύπων προερχόμενη αφενός απο την "πράσινη" λειτουργία των φαναριών, αλλά και απο την μικρότερη χρονικά παραμονή των οχημάτων στη μελετώμενη οδό και επομένως προκύπτει δημόσια ωφέλεια απο το ανάλογο έσοδο των αποφευγόμενων ρύπων και καυσίμων. Τέλος, μέρος της πρότασης απετέλεσε και σχέδιο υπουργικής απόφασης με την οποία δύναται η Πολιτεία να θεσμοθετήσει την υλοποίηση και λειτουργία της ανωτέρω συνολικής λύσης μεσα απο τις διατάξεις της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε συνδυασμό με την Νομοθεσία περι Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τις σχετικές διατάξεις του Θεσμικού Πλαισίου του Υπουργείου Μεταφορών.
Ημερομηνία: 18/03/2019

 

Τιμητική διάκριση του Kαθηγητή Ε. Παπαδόπουλου

O Kαθηγητής Ε. Παπαδόπουλος αναγορεύθηκε Fellow της IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) τον Ιανουάριο 2019 για τη συνεισφορά του στη ρομποτική του διαστήματος και τη ρομποτική εξωτερικών πεδίων (space and field robotics). Είναι ένας από τους 3 Έλληνες επιστήμονες που πέτυχαν την κορυφαία αυτή διάκριση το 2019 και ένας από τους 19 Έλληνες Fellows της ΙΕΕΕ. Η ΙΕΕΕ είναι η μεγαλύτερη διεθνώς επιστημονική ένωση μηχανικών και προάγει κάθε χρόνο έναν αριθμό μελών της στην ανώτατη τάξη του Fellow ως αναγνώριση του επιστημονικού τους έργου και της συνεισφοράς τους στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Επίσημη ανακοίνωση ΕΜΠ
Ημερομηνία: 23/01/2019

 

Νέο βιβλίο του καθηγητή Χριστόφορου Προβατίδη:
Precursors of Isogeometric Analysis: Finite elements, Boundary elements and Collocation methods

Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί μια αναδρομή στη συνεισφορά συγγραφέα στην "Ολοκλήρωση των μεθοδολογιών CAD (computer-aided design) και CAE (com-puter-aided engineering)", από τα μέσα της δεκαετίας 1980-1990 μέχρι και σήμερα. Πραγματεύεται προσπάθειες ερευνητών της βιομηχανίας (General Motors, Citroën, Renault, κ.α.) προς μια ενοποιημένη διαχείριση CAD/CAE, μειώνοντας το μεταξύ τους κενό, και συνεχίζει με τμήμα της έρευνας του συγγραφέα στο ειδικό αυτό γνωστικό αντικείμενο, η οποία έχει τεκμηριωθεί σε εξήντα δημοσιεύματα (τα μισά σε επιστημονικά περιοδικά). Η κεντρική ιδέα είναι ότι η ίδια παρεμβολή που διέπει την περιγραφή της γεωμετρίας ενός αντικειμένου (π.χ. εξαρτήματος μηχανής) μπορεί να εφαρμοσθεί και στην περιγραφή του φυσικού μεγέθους (π.χ. θερμοκρασία, πίεση, ελαστική μετατόπιση). Τούτο ισχύει για όλες τις χρονολογικά εξελισσόμενες εκφράσεις παρεμβολών CAD που αναπτύχθηκαν από το 1964 και συνεχίζουν να εξελίσσονται μέχρι και σήμερα (Coons, Gordon, Bézier, B-splines, NURBS, T-splines, κλπ).
Εκτός από μια απλή κωδικοποίηση, το βιβλίο έχει κριτική διάθεση και έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, φθάνοντας στους πρόποδες της σήμερα επικρατούσας "Ισογεωμετρικής Ανάλυσης" που στηρίζεται στην παρεμβολή NURBS και αργότερα στην T-splines. Το βιβλίο χωρίζεται σε δεκατέσσερα κεφάλαια, και μελετά τις τρεις κυριότερες Υπολογιστικές Μεθόδους (πεπερασμένα στοιχεία, συνοριακά στοιχεία, και μεθόδους ταξιθεσίας). Οι εφαρμογές περιλαμβάνουν την επίλυση προβλημάτων δυναμικού (μετάδοση θερμότητας, ακουστική) και προβλήματα ελαστικότητας. Για λόγους σύγκρισης με αναλυτικές λύσεις, οι γεωμετρίες που επιλύονται αφορούν κυρίως σε πρωτόγονα σχήματα (π.χ. ορθογώνια, κυκλικά, ελλειπτικά, σφαιρικά), ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην υποδιαίρεση της κατασκευής σε υποκατασκευές.

Πληροφορίες: https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-03889-2
Ημερομηνία: 15/01/2019

 

Διεθνής Διάκριση Διδάκτορα του Τομέα Θερμότητας Σχολής ΜΜ ΕΜΠ

Ένα από τα πιο φημισμένα ευρωπαϊκά βραβεία στον τομέα της ενέργειας, το βραβειο καινοτομίας της VGB απονεμήθηκε στη Δρ. Ευθυμία Ιωάννα Κουτσούμπα για την ερευνητική της αριστεία σε θέματα αποθήκευσης ενέργειας σε θερμικούς σταθμούς, όπως αυτή αναδείχθηκε στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής που κατατέθηκε στον Τομέα Θερμότητας (Εργαστήριο Ατμοκινητηρων και Λεβήτων) της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η VGB είναι ο διεθνής οργανισμός για την παραγωγή και αποθήκευση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας που αριθμεί 478 μέλη από 34 χωρες εκπροσωπωντας 466 GW εγκατεστημένης ισχύος από συμβατικούς σταθμούς και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Φωτογραφίες από την απονομή: [1] [2]
Ημερομηνία: 21/09/2018

 

Διάκριση της Ομάδας Σπουδαστών Formula, Prom Racing

Η ομάδα των σπουδαστών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Prom Racing, έλαβε μέρος στους διαγωνισμούς του Formula Student τον Ιούλιο του 2018. Για άλλη μία χρονιά η ομάδα Prom Racing πέτυχε εξαιρετικές επιδόσεις, στους αγώνες του Formula Student που διοργανώθηκαν στην Ουγγαρία και την Αυστρία. Διαβάστε εδώ την ανασκόπηση της χρονιάς 2017-2018.

Φωτογραφίες από το Formula Student East: [1] [2] [3] [4]
Ημερομηνία: 21/09/2018

 

Βραδιά του Ερευνητή 2018

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 17:00 - 24:00, στο Κτήριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων ΕΜΠ θα διοργανωθεί η εκδήλωση "Βραδιά του Ερευνητή". Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ διοργανώνεται από την Πρυτανεία του ΕΜΠ και φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προβολή του ερευνητικού έργου του Πολυτεχνείου στην ελληνική κοινωνία και στον κόσμο.
Πρόσκληση
Πρόσκληση Σχολών ΕΜΠ
Poster
Ημερομηνία: 11/09/2018

 

 


Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής παλαιότερων ετών

Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2017 - 2018
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2016 - 2017
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2015 - 2016
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2014 - 2015
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2013 - 2014
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2012 - 2013
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2011 - 2012
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2010 - 2011
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2009 - 2010
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2008 - 2009
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2007 - 2008
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2006 - 2007
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2005 - 2006
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2004 - 2005
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2003 - 2004
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2002 - 2003
Νέα & Εκδηλώσεις της Σχολής Ακαδημαϊκού Έτους 2000 - 2001

Τελευταίες Ανακοινώσεις