Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Εξάγουμε τεχνογνωσία στην Ν. Κορέα

Στην πόλη Changwon της Ν. Κορέας βρέθηκε πρόσφατα ομάδα από τη Σχολή Μηχανολόγων του ΕΜΠ, μεταφέροντας τεχνογνωσία σε εταιρεία υψηλής τεχνολογίας της μακρινής χώρας. Κλιμάκιο από το Εργαστηρίου Θερμικών Στροβιλομηχανών (ΕΘΣ), μετέβη στο εργοστάσιο κατασκευής αεριοστροβίλων και ατμοστροβίλων της Νοτιοκορεατικής εταιρίας DOOSAN HEAVY INDUSTRIES, για την επίσημη έναρξη των εργασιών που προβλέπει πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας με το ΕΜΠ, για την παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα ελέγχου λειτουργίας και διάγνωσης βλαβών αεριοστροβίλων. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επίσημη έναρξη εργασιών καθώς και η πραγματοποίηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου στο προσωπικό της εταιρείας, επί των μεθόδων που έχει αναπτύξει το ΕΘΣ.

Η Νοτιοκορεατική εταιρεία αποφάσισε να υιοθετήσει τις μεθόδους παρακολούθησης λειτουργίας και διάγνωσης βλαβών αεριοστροβίλων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αναπτύξει το ΕΘΣ, αναθέτοντας του την συγκρότηση σχετικού συστήματος λογισμικού για τις μηχανές της. Η ερευνητική δραστηριότητα του ΕΘΣ στην περιοχή αυτή έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης, μέσω σειράς διακρίσεων των ερευνητικών της δημοσιευμάτων σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά. Η ανάπτυξη του συστήματος που υιοθετεί η Νοτιοκορεατική εταιρεία έχει υποστηριχθεί, μεταξύ άλλων, και από Εθνικά Ερευνητικά Προγράμματα καθώς και Ελληνικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το γεγονός ότι επελέγη το σύστημα του ΕΘΣ, από μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας του μεγέθους της DOOSAN και με απαιτήσεις που υπαγορεύονται από τον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό στο πεδίο των μεγάλων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί διάκριση για το ΕΜΠ και δείγμα της ποιότητας της έρευνας που διεξάγεται σ’ αυτό.
Ημερομηνία: 11/07/2017

 

Τιμητική διάκριση του Kαθηγητή Ε. Παπαδόπουλου

O Kαθηγητής Ε. Παπαδόπουλος αναγορεύθηκε Fellow του American Society of Mechanical Engineers (ASME) την 1η Μαρτίου 2017.
Ημερομηνία: 27/06/2017

 

Εορτασμός των 130 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

Η Σχολή Μηχανολόγων του ΕΜΠ γιορτάζει τα 130 χρόνια από την ίδρυσή της με μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στις 09-11 Οκτωβρίου 2017 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.
Ημερομηνία: 27/06/2017

 

Τιμητική διάκριση του Kαθηγητή Ε. Παπαδόπουλου

O Kαθηγητής Ε. Παπαδόπουλος αναγορεύθηκε Associate Fellow στο American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) τον Ιανουάριο 2017. Φωτογραφία από το Συνέδριο AIAA SciTech Forum 2017 στο Grapevine, Texas USA.
Ημερομηνία: 10/02/2017

 

Τιμητική διάκριση του Kαθηγητή Κ. Κυριακόπουλου

O Kαθηγητής Κ. Κυριακόπουλος αναγορεύθηκε Fellow στο Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) τον Ιανουάριο 2017.
Ημερομηνία: 12/01/2017

 

Επίσκεψη του Τομέα ΒΔ&ΕΕ στη μονάδα Παραγωγής της BSH

Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29/11/2016 επίσκεψη των σπουδαστών μας Μηχανολόγων Μηχανικών Παραγωγής ΕΜΠ του 9ου εξαμήνου στο Εργοστάσιο της BSH Group στον Α.Ι.Ρέντη (Εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ).

Στη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του BSH Production System, δίνοντας έμφαση στη λιτή παραγωγή (lean production) και τη μεθοδολογία 5S για την οργάνωση του χώρου παραγωγής.

Ευχαριστούμε θερμά τα στελέχη της εταιρείας BSH Group κ.κ. Κόντο, Μάντζαρη και Δεγδέκη για την υποδοχή και την ξενάγηση.
Ημερομηνία: 30/11/2016

 

Διεθνής Διάκριση της Σχολής σε Διαγωνισμό

Ομάδα σπουδαστών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ κατέλαβε την 4η θέση στο διεθνή διαγωνισμό 8th International ERPsim Competition 2016 που διοργανώθηκε από το HEC Montreal Business School.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε δύο φάσεις, την προκριματική και τελική, με τη συμμετοχή Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο. Στην προκριματική φάση για την περιοχή της Ευρώπης και Μέσης Ανατολής η ομάδα μας κατέλαβε τη 2η θέση, ενώ στην τελική φάση την 4η θέση παγκοσμίως.

Ο διαγωνισμός περιελάμβανε ένα επιχειρηματικό παίγνιο (Business Game) μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκε προσομοίωση της επιχειρηματικής λειτουργίας μιας εταιρείας που παράγει και διανέμει στην αγορά τρόφιμα. Ο διαγωνισμός διεξήχθη με τη χρήση του ERP πληροφοριακού συστήματος SAP Business Suite on SAP HANA, με την προσθήκη προσομοιωτή που έχει αναπτυχθεί από το ERPsim Lab του HEC Montreal. Ο στόχος του ήταν η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής κερδοφορίας μεταξύ των ανταγωνιστριών εταιρειών. Κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού παιγνίου, οι σπουδαστές κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κάλυψη της ζήτησης, την παραγωγή, τη διανομή και την τιμολόγηση των προϊόντων τους, καθώς και με επενδύσεις που τους προσέδιδαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας της ομάδας αποτέλεσε η αρμονική συνεργασία των μελών της καθώς και ο συνδυασμός της ταχύτητας και ορθότητας των αποφάσεων.

Το SAP ERPsim Game διδάσκεται στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, σε μεταπτυχιακό επίπεδο (ΔΜΠΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων – AthensMBA) στο μάθημα «Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης» και σε προπτυχιακό επίπεδο στο μάθημα «Προγραμματισμός & Έλεγχος Παραγωγής».

Το ΕΜΠ είναι το μόνο Ελληνικό Πανεπιστήμιο που έχει εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών του κατά την τελευταία 5ετία τη διδασκαλία Business Games με τη χρήση του SAP ERP, ενισχύοντας τη γνώση στους τομείς της Διαχείρισης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και του Προγραμματισμού & Ελέγχου Παραγωγής με τη χρήση Πληροφοριακών Συστημάτων.

Την ομάδα των σπουδαστών αποτέλεσαν οι: Στέλιος Μακαρές, Κώστας Σουλουτζηδάκης, Στέλιος Εξαδάκτυλος, Ορφέας-Αλέξανδρος Λοϊζίδης, Γιώργος Γιαννέλης και Θωμάς Αναγνώστου.

Οι υπεύθυνοι διδάσκοντες που καθοδήγησαν την ομάδα μας ήταν οι Γιώργος Παπαδόπουλος, Σωτήρης Γκαγιαλής και ο καθηγητής Ηλίας Τατσιόπουλος.
Ημερομηνία: 02/11/2016

 

Βραδιά του Ερευνητή 2016

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 17:00 - 24:00, στο Κτήριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων ΕΜΠ διοργανώθηκε η εκδήλωση "Βραδιά του Ερευνητή" στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon 2020 "2016-2017 Researchers' Night: The Greek events".
Poster της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
Πρόσκληση Συμμετοχής

Τελευταίες Ανακοινώσεις