Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

H ομάδα Prom Racing στο ΟΑΚΑ

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου ένα ανοιχτό Testing Session με καλεσμένους όλους τους χορηγούς της φετινής χρονιάς. Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς χορηγοί και υποστηρικτές της ομάδας έμειναν εντυπωσιασμένοι από την ταχύτητα και την αξιοπιστία του μονοθεσίου, καθώς και από τις ικανότητες του οδηγού της ομάδας, Φώτη Σωτηρόπουλου.
Περισσότερα εδώ
Ημερομηνία: 05/08/2022

 

Τελετή αναγόρευσης καθ. Κ. Γρηγορόπουλου ως Επίτιμου Διδάκτορα ΕΜΠ

Η τελετή για την αναγόρευση του καθηγητή του University of California, Berkeley, Κωνσταντίνου Γρηγορόπουλου ως Επίτιμου Διδάκτορα της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΜΠ.

Την εκδήλωση προσφώνησαν ο Πρύτανης ΕΜΠ καθ. Ανδρέας Μπουντουβής και ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ καθ. Νικόλαος Β. Μαρμαράς, ενώ το έργο του τιμώμενου παρουσιάστηκε από τον καθ. Δημήτριο Μανωλάκο.
Πρόσκληση
Βίντεο τελετής
Φωτογραφικό υλικό
Ημερομηνία: 20/07/2022

 

Νέο Βιβλίο "Σύγχρονη Διοίκηση Αποθηκευτικών Κέντρων - στην Εποχή του Industry 4.0"

Ένα νέο βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Broken Hill Publishers Ltd, με συγγραφείς τους κ. Σταύρο Πόνη, καθηγητή της Σχολής μας και τον κ. Δημήτρη Φωλίνα, καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Το εγχειρίδιο είναι, ίσως, το πρώτο (στην ελληνική γλώσσα), που ασχολείται με την κρίσιμη επιχειρησιακή λειτουργία της διοίκησης σύγχρονων αποθηκευτικών κέντρων σε όλα τα επίπεδα αποφάσεων, δίνοντας έμφαση σε θέματα όπως ο σχεδιασμός της εγκατάστασης, η χωροταξία των τμημάτων, ο εξοπλισμός και οι αυτοματισμοί που φέρουν σε πέρας το αποθηκευτικό έργο και η διαχείριση των βασικών διαδικασιών της αποθήκης με την υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού προσομοίωσης διακριτών γεγονότων.

Το βιβλίο ήδη υποστηρίζει με επιτυχία τη διδασκαλία του μαθήματος "Συστήματα Παραγωγής & Διακίνησης Υλικών" του 8ου Εξαμήνου του Κύκλου Σπουδών των Μηχανικών Παραγωγής και τις ερευνητικές προσπάθειες του Εργαστηρίου Επιχειρησιακής Έρευνας & Εφοδιαστικής (ORLOG) της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.

Επιπλέον, πέραν της χρήσης του για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου από πανεπιστημιακούς δασκάλους, το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τα στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των logistics.
Ημερομηνία: 29/06/2022

 

H ομάδα Prom Racing παροουσίασε το P22 στο Κλειστό Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ

Η συνεργασία της Prom Racing με το ΟΑΚΑ είχε ξεκινήσει στις 5 Φεβρουαρίου 2022, όποτε και το πρώτο ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο της ομάδας, το P20, διέσχισε μια ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή κάτω από τις αψίδες της "Αγοράς". Για την αποκάλυψη του P22, όμως, επιλέχθηκε μια διαφορετική και πρόσφατα ανακαινισμένη εγκατάσταση του Ολυμπιακού Συγκροτήματος, το Κλειστό Κολυμβητήριο.
Περισσότερα εδώ
Ημερομηνία: 18/06/2022

 

Διεθνής διάκριση του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής

Τα αποτελέσματα μακρόχρονης ερευνητικής προσπάθειας του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ στον τομέα της κρυογονικής και της υπερρευστότητας, υποβλήθηκαν για δημοσίευση στο διεθνές συνέδριο International Mechanical Engineering Congress and Exhibition 2021 (IMECE 2021), υπό τον τίτλο "Studying the Superfluid Transformation in Helium 4 Through the Partition Function and Entropic Behavior", με συγγραφείς τους κ. Γεώργιο-Ραφαήλ Δομένικο, καθ. Εμμανουήλ Ρογδάκη και καθ. Ειρήνη Κορωνάκη.

Η δημοσίευση αυτή τιμήθηκε από την American Society of Mechanical Engineers (ASME) ως εξέχουσας σημασίας δημοσίευση πάνω στον τομέα της Θερμοδυναμικής και θα της απονεμηθεί το Edward F. Obert Award τον Οκτώβριο του 2022 στο International Mechanical Engineering Congress and Exhibition 2022, στο Ohio των ΗΠΑ.
Περισσότερα εδώ
Ημερομηνία: 30/05/2022

 

Επίσκεψη σπουδαστών της Σχολής μας στην Vioral S.A.

Την Δευτέρα 23/05/2022, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης, οι προπτυχιακοί σπουδαστές του 4ου εξαμήνου της Σχολής μας επισκέφθηκαν την εταιρεία Vioral S.A., στη βιομηχανική περιοχή Ασπροπύργου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος "Κατεργασίες Χύτευσης, Συγκόλλησης και Κονιομεταλλουργίας", το οποίο διδάσκει ο καθ. Γ-Χ. Βοσνιάκος.
Φωτογραφικό υλικό
Ημερομηνία: 24/05/2022

 

Επίσκεψη σπουδαστών της Σχολής μας στον Πύργο του Πειραιά

Την Δευτέρα 16/05/2022, ομάδα προπτυχιακών σπουδαστών της Σχολής μας επισκέφθηκε τον Πύργο του Πειραιά. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος "Προγραμματισμός & Διοίκηση Έργων" κατά τη διάρκεια της οποίας οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την πρόοδο των εργασιών στον Πύργο του Πειραιά. Τους σπουδαστές συνόδεψαν o αναπληρωτής καθηγητής K. Κηρυττόπουλος, ο Δρ. Ε. Μπέλλος, ο Δρ. Γ. Χατζηστέλιος, ο Δρ. Σ. Γκαγιαλής, ο Θ. Καλογερόπουλος και ο Μ. Δερμιτζάκης, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.
Φωτογραφικό υλικό
Ημερομηνία: 22/05/2022

 

H ομάδα Prom Racing στο Roll Out Event 2022

Το Roll Out, η μεγαλύτερη εκδήλωση της φοιτητικής ομάδας Prom Racing, ανοίγει της πόρτες του στις 4 Ιουνίου 2022, στις 19:00 στο Κλειστό Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, για την αποκάλυψη του νέου ηλεκτρικού αγωνιστικού μονοθέσιου που κατασκεύασε η ομάδα.
Περισσότερα εδώ
Ημερομηνία: 19/05/2022

 

Επίσκεψη του Προέδρου της ASHRAE στο ΕΜΠ

Την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 οι Καθηγητές της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών κ.κ. Σ. Καρέλλας και Ειρ. Κορωνάκη υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά τον κ. Mick Schwedler, Πρόεδρο της American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE) κατά την επίσκεψή του στο Φοιτητικό Παράρτημα της ASHRAE στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η επίσκεψη του κ. Schwedler πραγματοποιήθηκε κατόπιν της βραβευθείσας συμμετοχής του Φοιτητικού Παραρτήματος ASHRAE στο ΕΜΠ στον διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό του έτους 2021 (2021 ASHRAE Student Design Competition), στον οποίο η ομάδα Μηχανολόγων & Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ έλαβε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην κατηγορία Integrated Sustainable Building Design.
Περισσότερα εδώ
Ημερομηνία: 18/05/2022

 

1η Θέση Ομάδας του Athens MBA στον διαγωνισμό "ERPsim Competition for MBA/SCM Students" για την περιοχή EMEA South

Σπουδαία διάκριση έλαβε η ομάδα του Athens MBA στον διαγωνισμό ERPsim Competition for MBA/SCM Students για την περιοχή EMEA South. Οι νικητές, εκπροσωπώντας τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, διαγωνίστηκαν με άλλες ομάδες από μεταπτυχιακά προγράμματα των συμμετεχόντων χωρών, στο logistics business game που έχει αναπτύξει το ERPsim Lab. Το ERPsim δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να "τρέξουν" τη δική τους virtual εταιρεία σε ένα πραγματικό σύστημα SAP S/4HANA. Ένας τρόπος για μάθηση εν δράση! Κύριο χαρακτηριστικό του παιγνίου ήταν ο εφοδιασμός της αγοράς με γαλακτοκομικά προϊόντα, λαμβάνοντας αποφάσεις για την τιμολογιακή πολιτική, τον εφοδιασμό της κεντρικής αποθήκης και τον ανεφοδιασμό από αυτή, των περιφερειακών αποθηκών, ενώ η νικήτρια ομάδα ήταν αυτή που πέτυχε τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το ERPsim Lab του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και το SAP Next-Gen Community.

Η νικητήρια ομάδα αποτελούταν από τους Γιώργο Διανέλλο, Μαρία Χατζή και Αναστασία Μπινιάρη, ενώ την εκπαίδευση και καθοδήγηση της ομάδας είχαν αναλάβει οι διδάσκοντες του προγράμματος Δρ. Σωτήριος Γκαγιαλής και Δρ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, μέλη ΕΔΙΠ του Εργαστηρίου Οργάνωσης Παραγωγής, του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.

Συγχαρητήρια στην ομάδα για την πρωτιά!
Ημερομηνία: 13/05/2022

 

H ομάδα Prom Racing στην Ημερίδα NTUA UNIque Days 2022

Η φοιτητική ομάδα Prom Racing συμμετείχε στην ημερίδα NTUA UNIque Days 2022 για τις Πολυτεχνικές και STEM Σχολές που διοργάνωσε η φοιτητική ομάδα Unique Minds στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η άρτια ενημέρωση των μαθητών για τις Σχολές του ΕΜΠ. Ακόμη, έλαβαν χώρα διαδραστικά εργαστήρια, αντιπροσωπευτικά του αντικειμένου κάθε Σχολής αλλά και συζητήσεις με φοιτητές και μέλη φοιτητικών ομάδων που δρουν στο Πανεπιστήμιο για την επίλυση πιθανών αποριών.
Περισσότερα εδώ
Ημερομηνία: 09/05/2022

 

H ομάδα Prom Racing στον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας

Το διήμερο 27-28 Απριλίου 2022 η φοιτητική ομάδα Prom Racing συμμετείχε στις παράλληλες εκδηλώσεις που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της εκκίνησης του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών "Σπύρος Λούης".
Περισσότερα εδώ
Ημερομηνία: 30/04/2022

 

H ομάδα Prom Racing στην αεροσήραγγα του Εργαστηρίου Αεροδυναμικής

Η φοιτητική ομάδα PROM Racing του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συμμετέχει επί σειρά ετών στον παγκόσμιο διαγωνισμό Formula Student και φέτος επιχειρεί να κατασκευάσει το δεύτερο ηλεκτρικό της μονοθέσιο. Κατά κοινή ομολογία, στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, είναι ολοένα εμφανέστερη η επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης των αεροδυναμικών φορτίων προς επίτευξη ταχύτερων επιδόσεων. Γι’ αυτό, η ομάδα αξιοποίησε στο έπακρο τις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ, χρησιμοποιώντας την αεροσήραγγα του Εργαστηρίου Αεροδυναμικής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.
Περισσότερα εδώ
Ημερομηνία: 18/04/2022

 

Νέο Βιβλίο "Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική Μειγμάτων"

Το βιβλίο "Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική Μειγμάτων" απευθύνεται κυρίως σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Πολυτεχνικών Σχολών και Σχολών Θετικών Επιστημών. Αντικείμενό του είναι η μελέτη των θερμοδυναμικών ιδιοτήτων μειγμάτων, με στόχο την κατανόηση των βασικών τεχνικών διεργασιών μειγμάτων (απορρόφηση, στραγγαλισμός, ανάμειξη και διαχωρισμός), καθώς και των βασικών αρχών που διέπουν τη λειτουργία των εγκαταστάσεων που τις υλοποιούν. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις μηχανολογικές εφαρμογές και στη χρήση μειγμάτων για την παραγωγή ψύξης σε ψυκτικές μηχανές απορροφήσεως. Η προσέγγιση που ακολουθείται για την ανάπτυξη των εννοιών είναι κατά βάση γεωμετρική/κατασκευαστική.
Περισσότερα εδώ
Ημερομηνία: 05/04/2022

 

Νέο Βιβλίο "Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική Καθαρών Ουσιών"

"Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική Καθαρών Ουσιών" είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου που συνέγραψαν ο Καθηγητής Εμμανουήλ Ρογδάκης, η Καθηγήτρια Ειρήνη Κορωνάκη και ο Δρ. Νεόφυτος Κομνηνός ΕΔΙΠ, μέλη του ιστορικού Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.

Το βιβλίο προσφέρει μια λεπτομερή και σαφή εξήγηση κάθε έννοιας και μεθόδου που εισάγεται, συνοδευόμενη από προσεκτικά επιλεγμένα παραδείγματα και εφαρμογές, δίνοντας έμφαση σε εκείνα τα θέματα στα οποία οι σπουδαστές αντιμετωπίζουν συνήθως δυσκολία. Έχει επιλεχτεί μια ευρεία ποικιλία σύγχρονων παραδειγμάτων και εφαρμογών από τους τομείς των συστημάτων παραγωγής θερμότητας και ενέργειας και όσων εφαρμογών έχουν άμεση ή έμμεση σύνδεση με την παραγωγή χαμηλών θερμοκρασιών.
Περισσότερα εδώ
Ημερομηνία: 04/04/2022

 

H ομάδα Prom Racing στο ΟΑΚΑ

Το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022, τα μέλη της Prom Racing βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ). Η συγκεκριμένη τοποθεσία επιλέχθηκε από την ομάδα, καθώς αποτελεί έναν από τους πιο εντυπωσιακούς χώρους που φιλοξενεί πλήθος αθλούμενων κάθε είδους καθημερινά, ενώ η μοναδική του αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με τους ιστορικούς συμβολισμούς αναδεικνύει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Περισσότερα εδώ
Newsletter
Ημερομηνία: 13/02/2022

 

Η ομάδα Prom Racing στο Top 15 της Παγκόσμιας Κατάταξης

Νέα μεγάλη διάκριση της ομάδας Prom Racing! Η Prom Racing, η ομάδα του ΕΜΠ, που από το 2008 συμμετέχει στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Formula Student, κατέκτησε από τη πρώτη της χρονιά, στην ηλεκτρική κατηγορία, την 15η θέση στη Παγκόσμια Κατάταξη, μεταξύ των 203 ομάδων που συμμετέχουν στην ηλεκτρική κατηγορία παγκοσμίως, στο πλαίσιο του διαγωνισμού Formula Student. Συγκεκριμένα, η ομάδα κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της την 1η θέση στη Γενική Κατάταξη, στο Formula Student Czech Republic που διενεργήθηκε στο Autodrom Most της Τσεχίας. Κορυφαία στιγμή για την Prom Racing ήταν η διάκριση που επιτεύχθηκε στον κορυφαίο διαγωνισμό, το Formula Student Germany, όπου η ομάδα του ΕΜΠ "σκαρφάλωσε" στην 5η θέση, εδραιώνοντας τη θέση της ανάμεσα σε κορυφαίες ομάδες, από τα καλύτερα Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία της Ευρώπης και του κόσμου.
Περισσότερα εδώ.
Ημερομηνία: 24/01/2022

 

Διεθνής διάκριση του Εργαστηρίου Αυτομάτου Ελέγχου

Το Ευρωπαϊκό Έργο EROSS με επικεφαλής τον μεγαλύτερο κατασκευαστή διαστημικών συστημάτων στην Ευρώπη, την Thales Alenia Space - France, ένα έργο στο οποίο συμμετείχε και το Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, υπό την επίβλεψη του καθ. Ε. Παπαδόπουλου, βραβεύτηκε με το βραβείο 2021 Étoiles de l’Europe από το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας.

Σκοπός του έργου ήταν να επιτευχθεί η αρχιτεκτονική ενός δορυφόρου για επισκευή διαστημικών συστημάτων σε τροχιά και να δοκιμαστεί ο συνδυασμός διαφόρων υποσυστημάτων που χρειάζονται για την εκτέλεση αυτών των υπηρεσιών. Το Εργαστήριο της Σχολής μας, έχοντας σχετική εμπειρία για δεκαετίες, ιδιαίτερα σε σχετικά προγράμματα για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ήταν υπεύθυνο για την ανάπτυξη και δοκιμή των αλγορίθμων ελέγχου του ρομποτικού υποσυστήματος καθώς επίσης και για την εκτέλεση σχετικών πειραμάτων στον διαστημικό εξομοιωτή που έχει κατασκευάσει στον χώρο του.
Σχετικοί σύνδεσμοι:
Thales Alenia Space
Linkedin
Twitter
Ημερομηνία: 09/12/2021

 

Newsletter της ομάδας Prom Racing (Οκτώβριος - Νοέμβριος 2021)

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Prom Racing και όλες τις εξελίξεις. Για περισσότερα Newsletters μπορείτε να επισκεφθείτε το profile της ομάδας Prom Racing εδώ.
Newsletter
Ημερομηνία: 07/12/2021

 

Καθηγητές της Σχολής μας στην κορυφή παγκoσμίων κατατάξεων

Δεκαοκτώ (18) μέλη του διδακτικού προσωπικού της Σχολής μας συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο καταξιωμένους επιστήμονες στον κόσμο, με σημαντική επιρροή πάνω στο επιστημονικό τους αντικείμενο. Η αξιολόγηση δημοσιεύτηκε από το Stanford University και το Elsevier και βασίστηκε σε στοιχεία από το Scopus.

Η δημοσίευση αφορά σε δύο καταλόγους:
Ο πρώτος αναφέρεται στη χρονική περίοδο 1996-2020 με διακριθέντες:
Ομοτ. καθ. Κ. Αντωνόπουλος, καθ. Ι. Αναγνωστόπουλος, καθ. Ι. Αντωνιάδης, καθ. Γ.-Χ. Βοσνιάκος, καθ. Σ. Βουτσινάς, καθ. Ε. Γιακουμής, καθ. Ε. Κακαράς, καθ. Σ. Καρέλλας, καθ. Κ. Κυριακόπουλος, καθ. Κ. Μαθιουδάκης, ομοτ. καθ. Γ. Μπεργελές, καθ. Ε. Παπαδόπουλος, καθ. Χ. Προβατίδης, ομοτ. καθ. Κ. Ρακόπουλος, καθ. Χ. Τζιβανίδης, καθ. Δ. Χουντάλας.

Ο δεύτερος κατάλογος αφορά σε όσους διακρίθηκαν για το έτος 2020:
Καθ. Ι. Αντωνιάδης, ομοτ. καθ. Κ. Αντωνόπουλος, καθ. Ε. Γιακουμής, καθ. Ε. Κακαράς, καθ. Σ. Καρέλλας, καθ. Κ. Κυριακόπουλος, αναπλ. καθ. Α. Μαρκόπουλος, καθ. Ε. Παπαδόπουλος, ομοτ. καθ. Κ. Ρακόπουλος, επίκ. καθ. Α. Ρεντιζέλας, καθ. Χ. Τζιβανίδης, καθ. Δ. Χουντάλας.
Πηγή
Ημερομηνία: 18/11/2021

 

Βραβείο 'Prof. Gianfranco Angelino' για το καλύτερο poster στο συνέδριο ORC 2021

Η επιστημονική εργασία που παρουσίασε ο υποψήφιος διδάκτορας της Σχολής μας, Ευστράτιος Βαρβαγιάννης, κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο poster στο ORC 2021 – 6th International Seminar on ORC Power Systems που διεξήχθη στις 11-13 Οκτωβρίου 2021. Η εργασία αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και του Εργαστηρίου Ελέγχου Διεργασιών και Πληροφορικής της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ.
Η εργασία εστιάζει στην εφαρμογή προχωρημένων τεχνικών ελέγχου που υπάγονται στη γενική κατηγορία Ελεγκτών Προβλεπτικού Μοντέλου (MPC) σε μονάδα Οργανικού Κύκλου Rankine (ORC) για ανάκτηση θερμότητας από βοηθητική μηχανή πλοίου. Ο εν λόγω ελεγκτής αναπτύχθηκε ώστε να επιτρέπει την ασφαλή και αδιάλειπτη λειτουργία της μονάδας με παράλληλο στόχο τη μεγιστοποίηση της αποδιδόμενης ηλεκτρικής ισχύος σε πραγματικό χρόνο, ενώ δοκιμάστηκε και αντιπαρατέθηκε με συμβατικούς ελεγκτές PID σε περιβάλλον δυναμικής προσομοίωσης με τη χρήση ειδικά αναπτυγμένων δυναμικών μοντέλων για τις συνιστώσες του ORC.
Συγχαρητήρια στην επιστημονική ομάδα της εργασίας:
- Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών: Σ. Καρέλλας (Καθηγητής), Ε. Βαρβαγιάννης (Υπ. Διδάκτορας), Τ. Ρουμπεδάκης, (Υπ. Διδάκτορας), Π. Πάλλης (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής).
- Σχολή Χημικών Μηχανικών: Χ. Σαρίμβεης (Καθηγητής), Ι. Καλογερόπουλος (Υπ. Διδάκτορας).
Αφίσα
Βίντεο
Ημερομηνία: 29/10/2021

 

Διάκριση Σπουδαστών της Σχολής σε Διεθνή Διαγωνισμό Επιχειρηματικού Παιγνίου

Ομάδα σπουδαστών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ συμμετείχε στο διεθνή διαγωνισμό ERPsim Game EMEA South 2021 λαμβάνοντας την 1η θέση μεταξύ 13 ομάδων από άλλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Νότιας Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής). O διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον φορέα SAP University Alliances σε συνεργασία με το Εργαστήριο ERPsim Lab του Πανεπιστήμιο HEC Montreal που έχει αναπτύξει τον προσομοιωτή του παιγνίου. Στον διαγωνισμό αυτό κάθε μία από τις 13 ομάδες φοιτητών διεύθυνε μια εικονική παραγωγική επιχείρηση τροφίμων με τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος SAP S/4 HANA, εκτελώντας διαδικασίες πωλήσεων και παραγωγής, με δυναμικά δεδομένα που δημιουργούνταν από προσομοιωτή.
Περισσότερα εδώ.
Ημερομηνία: 26/10/2021

 

Καινοτόμο Σύστημα Ηλιακής Ψύξης σε πέντε γραφεία του ΕΜΠ

Το ερευνητικό έργο Wassermod2 (Greek-German Bilateral Cooperation, Συντονιστής: ΕΜΠ, ΕΥ: Γ.Κ. Παπαδόπουλος, ΣΧΜ) αποτελεί συνέχεια των επιτυχημένων ερευνητικών προγραμμάτων Wassermod (Greek-German Bilateral Cooperation, Συντονιστής: ΕΜΠ, ΕΥ: Γ.Κ. Παπαδόπουλος, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ), και Zeosol (H2020-EU, ΕΥ: Σ. Καρέλλας, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ).
Στο πλαίσιο των ανωτέρω έργων πραγματοποιήθηκαν υπολογιστικές προσομοιώσεις των διεργασιών ρόφησης - εκρόφησης και φαινομένων μεταφοράς θερμότητας και μάζας νερού σε καινοτόμα νανοπορώδη υλικά/εναλλάκτες, από την ομάδα του Αναπλ. Καθ. Γεώργιου Κ. Παπαδόπουλου.
Μέσω του νέου ηλιακού ψύκτη προσρόφησης νερού του προγράμματος Wassermod2, ο οποίος παραχωρήθηκε από το συνεργαζόμενο εταίρο FAHRENHEIT GMBH, και εγκαταστήθηκε υπό την επίβλεψη του Καθ. Σωτήριου Καρέλλα και του υποψήφιου Διδάκτορα Τρύφωνα Ρουμπεδάκη, αρκετοί εργαστηριακοί χώροι των Ατμοκινητήρων και Λεβήτων (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ) καλύπτουν πλέον πλήρως τις ψυκτικές ανάγκες τους. Ο καινοτόμος ψύκτης προσρόφησης τροφοδοτείται από 40 m² ηλιακών συλλεκτών κενού που έχουν τοποθετηθεί στην οροφή του εργαστηρίου, ενώ το σύστημα διαθέτει και δεξαμενή αποθήκευσης θερμότητας 1 m³.
Ημερομηνία: 30/09/2021

 

Μεγάλη διεθνής διάκριση για τη Σχολή μας

Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η ομάδα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ του Φοιτητικού Παραρτήματος της ASHRAE στο ΕΜΠ για τη συμμετοχή της στην κατηγορία Integrated Sustainable Building Design του ετήσιου διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού που διοργάνωσε για το 2021 η American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (2021 ASHRAE Student Design Competition). Στο πλαίσιο του διαγωνισμού υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν σχετικές μελέτες από εκατοντάδες ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά τον κόσμο.
Σχετικό βίντεο.
Περισσότερα εδώ.
Ημερομηνία: 13/09/2021

 

Διεθνές συνέδριο: 30th FAIM2021 από τον Τομέα Τεχνολογίας των Κατεργασιών

Ο Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών και το Εργαστήριο Τεχνολογίας των Κατεργασιών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ διοργάνωσαν, μετά από επίπονη προετοιμασία δύο ετών, το διεθνές συνέδριο 30th International Conference on Flexible Αutomation and Intelligent Manufacturing, ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον εγκαθιδρυμένα, στο αντικείμενο: Τεχνολογία Κατεργασιών, Εργαλειομηχανές, Συστήματα Κατεργασιών και σχετικές Προηγμένες Τεχνολογίες Πληροφορικής. Το συνέδριο είχε προγραμματιστεί να γίνει με φυσική παρουσία στην Αθήνα, όμως τελικά έγινε διαδικτυακά μεταξύ 7 και 10 Σεπτεμβρίου 2021. Το παρακολούθησαν 262 σύνεδροι από 40 χώρες. Τέθηκε υπό την αιγίδα σημαντικών οργανισμών και οδήγησε στη δημοσίευση 371 επιστημονικών άρθρων σε υψηλού και υψηλότατου επιπέδου επιστημονικά περιοδικά. Τα οφέλη σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο προβολής και διεθνούς δικτύωσης για τον Τομέα, το Εργαστήριο, τη Σχολή και το ΕΜΠ υπήρξαν ήδη σημαντικά και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν.
Ημερομηνία: 12/09/2021

 

Νέα διάκριση της ομάδας Prom Racing

Η Prom Racing, η ομάδα του ΕΜΠ που από το 2008 συμμετέχει στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Formula Student, σάρωσε τις διακρίσεις στους αγώνες που έλαβε μέρος φέτος το καλοκαίρι. Η Prom Racing σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο της ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο και είναι η πρώτη Ελληνική ομάδα που κατάφερε να κερδίσει διαγωνισμό Formula Student!
Στους διαγωνισμούς που διεξήχθησαν ακόμη και σε πασίγνωστες πίστες της Formula 1 όπως το Hungaroring της Ουγγαρίας και το Hockenheim της Γερμανίας, η ομάδα του ΕΜΠ κυριάρχησε κατακτώντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και την 1η θέση σε όλα τα δυναμικά αγωνίσματα, με κορυφαίες διακρίσεις και στις κατηγορίες Endurance, Engineering Design Event και Cost Event.
Απόλυτη ήταν η κυριαρχία της και στον αγώνα που έγινε στην Τσεχία, εξαιρετική ήταν η εμφάνισή της και στην Ολλανδία, ενώ ειδικά στον διαγωνισμό της Γερμανίας κατέλαβε την 5η θέση στη Γενική Κατάταξη ανάμεσα στις 38 κορυφαίες ηλεκτρικές ομάδες παγκοσμίως.
Καθοριστική συμβολή σε όλες τις επιτυχίες της Prom Racing - παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και της μετάβασης από θερμικό σε ηλεκτρικό κινητήρα για το μονοθέσιο - είχαν οι Σχολές Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) καθώς και οι χορηγοί της ομάδας.
Περισσότερα εδώ.
Ημερομηνία: 04/09/2021

Τελευταίες Ανακοινώσεις